17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАнтитерористично учение във Виена тази нощ

Антитерористично учение във Виена тази нощ

-- Реклама --

Целта на акцията е да се синхронизират и проверят реакциите на всички служби при евентуален тетористичен акт в австрийската столица

снимка АРА
снимка АРА

От петък вечер (14 октомври) до събота сутринта полицейски части във Виена ще проведат тренировъчна  акция за борба с терористи. Това съобщават от виенската полиция, успокоявайки гражданите, че въоръжените полицаи, които евентуално ще видят, са по  улиците с учебна цел. „Из цяла Виена ще бъдат разположени голям брой военни части, които ще бъдат в защитна екипировка”, каза за медиите говорителят на полицията Паул Айденберг. Всички действия по операцията, която ще симулира терористичен акт, се пазят в тайна.

От страна на изпълнителната власт в акцията ще вземат участие 300 служители, отделно са специалните части „Кобра”, частите за обезвреждане, като и представители на спасителните служби Arbeiter Samariterbund, Johanniter, Malteser и Червения кръст. Не се предвижда операцията да засегне нормалния ритъм на живот в столицата и движението на градския транспорт, макар че кратки затруднения на места не са изключени.

Целта на учебно-тренировъчната акция е да се изпробва бързината на реакция и нивото на вътрешната комуникация  между силите на реда, както и готовността на всички, включени в операцията служби, да действат в условия на терористична атака.

Множеството терорични нападения в  Лондон, Париж и Брюксел показаха, че Европа е уязвима и че терористите могат да се задействат по всяко време и без предупреждение. „Затова полицейските сили и всички служби, свързани с подобни акции, трябва да бъдат в готовност за действие”, се казва още в съобщението на виенската полиция.

Повишена терористична опасност

Тази седмица стана ясно, че опасността от терористични акции в Австрия се е повишила. Директорът на Службата за защита на Конституцията и борба с тероризма Петер Гридлинг съобщи на пресконференция в Брегенц, че броят на хората, които са заминали от Австрия, за да станат джихадисти, е 288. „Трудно е да се каже колко точно човека са ангажирани в тези действия“, допълни още той. Според него „човек не трябва да си затваря очите и да проспива развитието на ситуацията, тъй като Австрия не е имунизирана срещу опасностите”. Особено застрашени по думите на Гридлинг са провинциите Виена, Щайермарк и Долна Австрия.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации