5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНяколко предложения за “Дългата нощ на музеите” във Виена

Няколко предложения за “Дългата нощ на музеите” във Виена

-- Реклама --

В събота на 01.10 ще се състои тазгодишното издание на Дългата нощ на музеите” в Австрия, което е повод да ви запознаем с няколко необичайни места, избрани от многообразната карта на музеите във Виена.

ln_logo_608x300_2

 Текст Нора Динчева

За 17-ти път по инициатива на ORF, над 700 музеи, галерии и културни институции ще отворят врати за почитателите на изкуството и културата от 18:00 ч. до 01:00 ч. В допълнение към многобройните изложби и съпътстващите ги събития, участват и много нови и нестандартни места, които чакат да бъдат открити от посетителите на „дългата” нощ.

На цената на един билет може да разберете защо малките цветни точки в картините на поанталистите са толкова важни за образа на всеки един модерен телевизор, къде е най- горещата точка на Виена, интресно ли е да се украсява ковчег в полунощ и защо цирковото изкуство се развива така добре през епохата на Бидермайер.

Ето няколко избрани точки от картата на Виена в дългата нощ на музеите.

  1. В центъра на Виена се намира галерията за модерно и съвременно изкуство Албертина.

В момента там са представени платна от прочутите поантилисти – Жорж Сьора, Пол Синяк, Ван Гог. Колекцията съдържа 100 избрани творби, между които и картини на Матис и Пикасо, повлияни от този стил.

Когато през 1891 г. на крехката възраст 31 години неочаквано почива Жорж Сьора, по възрастният му колега Камий Писаро вече е имал представа, че “изобретението” на Сьора ще има огромно влияние, не само върху живопистта, но и върху модерната техника. Милионите малки точки на основните цветове – червено, синьо и зелено, които пресъздават цвета при телевизионните приемници и компютърни монитори, всъщност се приемат за вид поантилизъм.

На 1 октомври в ателието на галерията, с помощта на посетителите ще бъде създадена репродукция с рамери 7×7 метра на прочутия заек на Дюрер в стила на малките шарени точки.

duerer-feldhase

A кулминацията на вечерта в Албертина ще бъде известната рисунка с водни бои и гваш „Млад заек” (1502) на Албрехт Дюрер, която се води като “неофициален талисман на Виена” и много рядко се излага в оригинал. Тази година шедьовърът на Дюрер в продължение на 7 часа ще бъде достъпен за публиката. Картината от 16 век е изключително чувствителна на светлина и затова рядко напуска пределите на депото на Албертина, където се помещава на тъмно с влажност на въздуха не повече от 50 %, за да може да си “почине” хартията. За представянето на  “Младият заек” на 1 октомври е направена специално прозрачно покритие, което ще защитава деликатната картина от светлина и влага.

  1. Музеят на погребението се намира на Централните гробища в 11 район на Виена.

Там може да разберете какво повеляват традициите и какви са ритуалите при погребенията от края на 18 век до днес, както и как се отнасят виенчаните към своите мъртъвци. В нощта на музеите художници ще декорират урни и ковчези, а деца и възрастни са поканени също да помагат.

Най-смелите биха могли да изпробват какво е чувството, когато лежиш в ковчег от масивно дърво, подплатен с коприна.

  1. Кой е най-горещият музей във Виена?

Музеят Brennpunkt в 12-ти район на Виена ще ви запознае с историята на огъня от първите дни на човека до неговото значение в настоящето. Откакто титанът Прометей откраднал божествения огън от Олимп и го дарил на хората, те започнали да творят и не сприали: от керамика и медни копия до желязо, пещи, отоплителни тела и модерни машини.

museum-gr

Тайните на огъня са безкрайни, дори и днес, когато той е загубил първоначалния си смисъл и е по-скоро част от свободното време. В музея ще научите как пушекът запазва храната по-дълго време свежа и вкусна и как в същото време огънят е средство за предпазване от хищници и насекоми.

  1. Музей на цирка

circus-museumВ близост до Пратера се намира едно необикновено място, където циркови артисти, жонгльори и клоуни са намерили своя дом. Зараждането на цирковото изкуство във Виена датира още от епохата Бидермайер, която е известена не толкова с конкретното време, което обхваща от Виенския конгрес 1815 г. до Австрийската революция 1848/49 г., а с определеното настроение и тенденции, които произтичат от историческите събития в Европа по това време. Нарастващата урбанизация и индустриализация водят до появата на нов вид средна класа, наречена “малките хора”: дребни чиновници, занаятчии и търговци. Потребителите на това време избягват умишлено турболенциите на политическата действителност и търсят спокойни и скромни забавления далече от света на управляващите. Множество забрани по времето на Клеменс фон Метерних, един от най влиятелните австрийски политици през първата половина на 19 век, принуждават артистите да се насочат към безопасните територии на изобразяване на живота на средната класа.

klimt-villa

  1. Вилата на Густав Климт

Последното студио на Климт е необарокова вила в 13-ти район на Виена, където художникът пребивава от 1912 г. до смъртта си през 1918 г. Къщата и градината около нея присъстват с детайлно описание в разкази на близки и клиенти на твореца, сред които и такива на неговия ученик Егон Шиле. Доказателство за артистичната атмосфера в ателието на Климт са и фотографиите на Мориц Нер, който дарява архива си на Австрийската национална библиотека през 1943 г. Много от известните произведения на създателя на сецисиона, могат да бъдат видени в постоянната изложба към последното ателие на Климт на улица Feldmühlgasse 11. В нощата на музеите ще има допълнителна изложба на испанската художничка Кармен Амиливия.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации