12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПосланик Елена Шекерлетова връчи „Златна лаврова клонка“ на д-р Николаус Булман, уредник...

Посланик Елена Шекерлетова връчи „Златна лаврова клонка“ на д-р Николаус Булман, уредник на колекциите в манастира в Клостернойбург

-- Реклама --

Почетният знак бе връчен на специална церемония в манастира Клостернойбург

Текст и снимки Кристина Угринова

Д-р Баум и Н.Пр.елена Шекерлетова
Д-р Булман и Н.Пр.Елена Шекерлетова

Датата е 23 септември, а мястото – Клостернойбург. Последните летни лъчи озаряват импозантната църква и великолепната манастирска сграда, в която се състоя едно важно събитие, което сближи Австрия и България още повече.

Активните контакти на един от най-богатите и уважвани манастири в алпийската държава с нашата страна започват през 2014 година, когато се навършиха 135 години от установяването на дипломатическите отношения между Австрия и България и българският академичен хор „Проф. Васил Арнаудов“ гостува в църквата на манастира. Две години по-късно манастирът Клостернойбург отвори най-красивите си зали за 125 експоната на средновековното българско изкуство от Националния археологически музей (НАМ) в София. Първата по рода си подобна изложба посрещна над 3000 посетители не само от Австрия, но и от Германия. „Блясъкът на Изтока – християнското изкуство на България“ разказва за развитието на християнството в България и бе представена именно в Австрия.

снимка Кристина угринова

Повод за приятната среща в тесен кръг беше награждаването на един от главните инициатори, доктор Николаус Булман – член на Ордена на Блажений Августин и уредник на колекциите на манастира. Той стана носител на „Златна лаврова клонка“ – най-високото отличие на Министерство на външните работи. То се присъжда както на членове на българската дипломация, така е и на чуждестранни лица като награда за приноса им за развитието на българската култура. „Златната лаврова клонка“ беше поднесена на д-р Булман от Н.Пр. Елена Шекерлетова. В кратката си поздравителна реч тя изрази своята благодарност за подкрепата от страна на доктор Булман и отбеляза, че в бъдеще „гостоприемството и културните взаимоотношения между двете страни могат само да се разрастват“.

снимка Кристина Угринова
снимка Кристина Угринова

Доктор Николаус Булман от своя страна благодари за признателността и удостои посланик Елена Шекерлетова с почтения австрийски знак „Златен кръст на Свети Леополд“. Доктор Булман е впечатлен от красотата и културата на България и увери, че „съвместната работа между двете страни ще продължи с пълни сили и за вбъдеще“. Това награждаване е не само знак за признателност и благодарност, а обещание за все така пълноценна съвместна работа и вярно приятелство между Австрия и България.

Специални гости на събитието бяха дипломати, духовни лица, представители на политическия и бизнес елит на федерална провинция Долна Австрия, в която се намира манастирът.

______________

Още по темата:

Великолепна българска изложба в манастира в Клостернойбург разказва за историята на християнството в България

Отличие „Златен век“ за прелат Баковски, игумен на манастира Клостернойбург

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации