22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПремиерът Борисов взе участие в среща, посветена на мигрантската криза във Виена

Премиерът Борисов взе участие в среща, посветена на мигрантската криза във Виена

-- Реклама --

Срещата във Виена по инициатива на австрийския канцлер Кристиан Керн завърши без конкретни резултати

Обща снимка на участниците в срещата снимка Херберт Нойбауер, АПА
Обща снимка на участниците в срещата
снимка Херберт Нойбауер, АПА

Днес, 24 септември, на една маса в австрийската столица седнаха представители на десет европейски държави. Целта на срещата бе да се потърсят ефективни начини за спиране на нелегалната миграция и затваряне на т.нар. Балкански маршрут. Премиерите на Австрия, Германия, Словения, Хърватска, Сърбия, Албания, Унгария, България и Македония, както и външният министър на Румъния заедно с европейския комисар по въпросите на миграцията Димитриос Аврамопулос и председателя на европейския съвет Доналд Туск имаха точно четири часа, за да обсъдят възможностите за по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз. Този път на форума бе поканен и гръцкият премиер Алексис Ципрас. На подобна среща през февруари тази година в австрийската столица не бяха поканени основни играчи като Гърция и Германия.

На пресконференция след срещата австрийският канцлер изрази умерен оптимизъм относно постигнатите резултати, тъй като позициите на отделни държави са все още твърде далеч, за да бъдат лесно сближени. Кристиян Керн заяви, че външните граници на ЕС трябва да бъдат по-добре подсигурени като за целта ще бъдат отпуснати допълнителни средства за Фронтекс; споразумението с Турция остава в сила и трябва да бъде спазено, въпреки отворения въпрос с искането на страната за отпадане на визите за турските граждани; трябва да се окаже подкрепа на Гърция за ускоряване на процедурите, свързани с установяване статуса на бежанците; договорките с държави като Египет, Афганистан, Нигерия и Mали за връщане на бежанците трябва да бъдат ускорени.

Според изнесените от канцлера Керн данни, въпреки затварянето на Балканския маршрут през март тази година, по него продължават да минават твърде много нелегални мигранти – през последните месеци близо 50 000 бежанци са извървели този път към Германия и 18 000 към Австрия. Според него пълното затваряне на този маршрут е илюзия.

Германският канцлер Ангела Меркел, която лично уважи срещата, също се обяви за спиране на нелегалните мигранти. Тя изрази готовност да подпомага активно Гърция и Италия, които засега поемат по-голямата тежест от наплива.

Доналд Туск каза, че нелегалната миграция трябва да бъде изцяло пресечена, а Димитриос Аврамопулос призова за повече солидарност между европейските държави при разпределянето на бежанците.

Унгарският премиер Виктор Орбан се обяви за нова защитна линия на Европа, която трябва да бъде приложена в случай, че споразумението с Турция се провали. Той не спести похвалите по отношение на конкретните мерки, предприети от новия австрийски канцлер.

Българският премиер Бойко Борисов сподели впечатленията си от срещата в своя профил във Фейсбук: „Имахме ползотворен, но и доста тежък разговор с колегите на срещата във Виена. Затварянето на Балканския път, не означава само затваряне на българо-турската граница. На всички външните граници на ЕС трябва да са им мили, толкова колкото и националните. Необходимо е единно европейско решение, всички съзнават, че една по една държавите няма да се спасят. Затова държим споразумението с Турция да работи и да продължи да работи и след декември. Споразумение за реадмисия трябва да има и с Афганистан, след като ние сме похарчили над половин милиард за мисии и контингента ни все още е там, за да пази демокрацията. Другото ми предложение е зоните за сигурност да бъдат извън границите на ЕС, като такива могат да се направят и в Либия. Опитвам се всячески да защитя интереса на България. В момента всички ни подкрепят, защото сме прави.“

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации