10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИзложбата „Вяра в цвят” представя ортодоксални икони в църквата „Св.Петър” във Виена

Изложбата „Вяра в цвят” представя ортодоксални икони в църквата „Св.Петър” във Виена

-- Реклама --

p1170956

15 икони и кутия за Библия украсяват криптата на една от най-красивите барокови църкви в центъра на австрийската столица – „Св.Петър”. Изложбата-иконопис „Вяра в цвят” на художничката Стефка Николова обхваща 14 православни икони – български и византийски, представящи някои от най-почитаните светци и сцени от Библията. Тук са Владимирска Богородица, „Христос Пантократор на трон“ от Несебър, изображения на св.Михаил, апостолите Петър и Павел, апостол Тома и др. Специално внимание е отделено и на иконите представящи Рожедество Христово, Благовещение и Дева Мария.

Изображението на Св.георги е единствената католическа икона в изложбата
Изображението на Св.георги е единствената католическа икона в изложбата

Изложена е и една католическа икона на св.Георги, която грее с по-ярките си цветове и е позлатена с 23-каратово злато.

„По време на симпозиум, посветен на съвременното християнско изкуство, се запознах с много интересни хора от организацията IMAGO. Говорихме много за ортодоксалните икони и те ми предложиха да направя изложба в криптата на църквата „Св.Петър”, разказа специално за Меланж Булгарен Стефка Николова. Тя е изключително щастлива да представи творбите си, повечето от които специално подготвени за изложбата, на толкова престижно място. Още в първите дни пристигат хора, проявяващи специален интерес към иконопистта и особеностите на православната стилистика, както и много гости, привлечени от топлотата и благостта на образите, излезли из под майсторската четка на Стефка Николова.

Изложабта „Вяра в цвят” може да бъде разгледана всеки ден до 2 октомври 2016 от 13 до 18 ч в криптата на църквата „Св.Петър” във Виена.

“Glaube in Farbe“

17 септември – 2 октомври 2016

всеки ден от 13.00 до 18.00 ч.

Peterskirche, Petersplatz, 1010

 

Стефка Николова показва специално изработената кутия за Библия
Стефка Николова показва специално изработената кутия за Библия

Стефка Николова живее и твори във Виена. Освен с иконопис тя се занимава активно и с реставрация. Нейно дело е възстановеният български военен паметник в Централния гробищен парк на Виена. Художничката има изложби в галерия „Вива Арт” във Виена, в БКИ”Дом Витгенщайн”, галерия „Гама” в Цундорф. Нейни картини се намират в частни колекции в България, Австрия, Швейцария, Испания, САЩ. Умението да се изобразяват светци, тя предава на деца и възрастни, организирайки специализирани уъркшопове и семинари.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации