8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарска лекарка, живееща във Виена, предлага да оперира безплатно очите на малко...

Българска лекарка, живееща във Виена, предлага да оперира безплатно очите на малко дете в Пловдив

-- Реклама --
снимка Очна клиника "Трошев", Стара Загора
снимка Очна клиника „Трошев“, Стара Загора

Д-р Анелия Хохвартер, която от години живее и работи във Виена, е не само утвърден офталмолог, но и човек, активно ангажиран със социални проекти. Разбирайки за проблема с очите на малкия Мишо от Стара Загора, тя предлага да прегледа детето в Пловдив, където периодично оперира. Това съобщи Дарик радио, а новината бе разпространена и от други български медии.

Случаят с малкия Михаил Иванов, който загубил зрението си след травма, причинена по време на игра, стана известен след като учителката му в Стара Загора призова родителите да не й купуват цветя за първия учебен ден, а да дарят пари за операция на Мишо. Детето се нуждае от спешна операция (премахване на катаракта, поставяне на леща и присаждане на роговица) като сумата за интервенцията от 12 000 долара е непосилна за семейството.

Д-р Анелия Хохвартер гледала репортажа с учителката и впечатлена от случая се свързала с майката на детето.

„Аз съм с надежда, че тази ретина още е лепнала отзад и когато се оперира това перде, ще стане ясно, но трябва да му направя ултразвук. На първи етап да оперираме пердето, за да видим какво е необходимо. Смяна на леща със сигурност ще трябва да се направи. Обясних на майката, че лещите не се плащат в България по Каса, обикновено са около 1000 лева. Лещата казах, че трябва да я поемат, аз не мога в момента, но няма да искам хонорар за операцията“, казва д-р Хохватер пред Дарик радио.

lokomatД-р Хохватер е в България във връзка с представянето на книгата си „Пътуване“, което е част от започнала кампания за събиране на средства за робот Локомат, какъвто в момента няма в България. Този уред се използва за лечение и рехабилитация на заболявания като ДЦП, инсулт, множествена склероза като целта му е да помогне за възстановяване на двигателните функции. Лечението продължава от 4 до 11 седмици, провеждат се сеанси по 1 час три пъти в седмицата, а след това се извършва поддържаща терапия с робота 4 седмици всяка година. В момента в България има 5 уреда от този тип, но те са с отделни модули и могат да се ползват само от деца до 6 години. Останалите нуждаещи се биват пращани в чужбина. За сравнение – в една Австрия, която е сходна по територия и население държава, има общо 26 локомата. Приходите от продажбите на романа „Пътуване“ ще бъдат дарени за тази кампания. Началото на кампанията ще бъде поставено на 19 септември в Плевен.

 

hochwarterДоктор Анелия Хохвартер е родена в плевенското село Горна Митрополия. Завършва семестриално медицина в Медицински университет – Плевен, а по-късно се дипломира по специалност „Обща медицина“ във Виена, където специализира за общопрактикуващ лекар и офталмолог.

От 1997 г. работи в болницата „Рудолфщифтунг”, Виена, а от 1999 като офталмолог-хирург в клиниката по очни болести в същата болница.

Д-р Хохвартер е преподавател в учебната база на Kлиниката към Mедицинския университет на Виена, занимава се с научна дейност в областта на автоимунните заболявания и последиците и уврежданията върху ретината, но преди всичко нейната работа е свързана с оперативната дейност.

През 2009 г. бе номинирана от австрийското списание „Мадона“ в категория „Социален ангажимент“ за най-влиятелни жени за лекарската й мисия в Йемен и благотворителната дейност в България. 

______________

Още по темата:

Анелия Хохвартер: Контактът с хората е важен за мен – интервю за списание „Българите в Австрия“

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации