12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНашмаркт празнува 100-годишнината си!

Нашмаркт празнува 100-годишнината си!

-- Реклама --

С богата програма на 2 и 3 септември най-големият виенски пазар ще отбележи своя юбилей

Специални изложби, кулинарни изкушения, игри, забавления за най-малките и много музика очакват посетителите на Нашмаркт в петък (2 септември) и събота (3 септември). Поводът за големия празник е 100-годишният юбилей на най-големия и известен пазар в австрийската столица – Нашмаркт.

Назад в годините

Екзотичните подправки, пресните плодове и зеленчуци, ароматите на непознати ястия привличат всяка седмица около 64 000 виенчани и туристи на пазар и разходка из щандовете на пазара.

Първите данни за Нашмаркт са още от 16 век и според тях на това място е имало пазар за млечни продукти. Наредба от 1793 г. постановява, че всички стоки, докарвани във Виена с кола, трябва да се продават тук, а за тези, превозвани с кораби по Дунава, имало друго тържище. До 1820 г. мястото се споменава в документите под името Ашенмаркт, а по-късно се появява и днешното название – Нашмаркт (naschen (нем.) – хапвам, опитвам скришом), което се свързва с предлаганите многобройни вкусотии и най-вече с екзотичните плодове като фурми, смокини, папая. Сегашният вид на пазара е планиран от известния виенски архитект Ото Вагнер. Постоянните щандове, които са запазени и днес, започват да се строят през 1910 г., а официалното откриване на пазара е през 1916 г.

На площ от 2,3 хектара в протежение на 1,5 км. Нашмаркт е побрал 123 постоянни и 35 временни щанда за плодове и зелечуци, хранителни магазини, сувенири. 40 от щандовете са локали и ресторанти. От разноликите дюкянчета ще чуете всякаква реч –  немска, турска, арабска, полска, руска. И нищо чудно продавачът от сергията за домашно отгледани домати и чушки да се окаже българин. Част от очарованието на този колоритен пазар е възможността да се поговори с продавачите. Някои са склонни и на пазарлък, други обичат да разказват истории и да измислят игри за купувачите, трети с охота предлагат оригинална рецепта, която да изпробвате със закупените продукти.

Антиквариат и вехтории в събота

Съботата е специален ден, защото тогава в най-долната част на Нашмаркт е отделено място и за пазар за стоки втора употреба. Всеки, който иска да продаде антикварни вещи, стари предмети, книги и всевъзможни други нови или стари стоки, трябва поне шест месеца в аванс да си запази място. На „битака”, както полушеговито го наричат българите, може да се намерят и редки монети, и абсолютно непотребна посуда, но разходаката из вехториите си струва дори само заради пазарлъка с някой от търговците. През деня тясното пространство е отрупано с всевъзможни закачалки, лампиони, книги, дрехи. След приключване на пазарния ден, всичко се прибира и идва ред на голямото чистене. Няколко часа след това няма и следа от огромните количества непотребна хартия и боклуци, които оставя след себе си един битпазар.

Голямото обновяване

Остарялата канализация и електрическа мрежа налагат цялостно обновяване на пазара. Санирането му започва през 2010 и приключва в края на 2015 г. Строителните работи се провеждат поетапно, на малки участъци, за да не се пречи на търговската дейност. Направени са нови настилки и пазарът вече е достъпен и за хора с увреждания. Тъй като щандовете са паметници на културата, външният им вид не е променен. Един от най-старите ресторанти на пазара е „Zur Eisernernen Zeit“ и въпреки че отдавна е с нов собственик, атмосферата от 1916 година е запазена.

След цялостното обновяване Нашмаркт е готов да посреща гости и през следващите 100 години, шегуват се от управата.

Видео разходка на 360 градуса

По повод 100-годишнината от Магистрат 59 представят иновативно видео, представящо атмосферата и изобилието от продукти на Нашмаркт. Разходката на две приятелки из щандовете и локалите може да бъде видяна от различна перспектива, избрана от гледащия. Достатъчно е мишката или с пръст да навигирате в малкото квадратче в горния ляв ъгъл на клипа.

Подробна програма за празника на 2 и 3 септември може да намерите ТУК

_____________

Още по темата:

100 години Нашмаркт

Нашмаркт – екзотика и бизнес

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации