17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа 13-а поредна година Das Häferl организира музикален празник и базар за...

За 13-а поредна година Das Häferl организира музикален празник и базар за подпомагане на бездомните

-- Реклама --

HaeferlЗа мнозина 13 е фатално число, но за организаторите на 13-то издание на Sackgassenfest & Flomarkt 2016 това е своеобразен юбилей. 13 години по ред в началото на септември те събират популярни групи, които да зарадват с музиката си бездомните, идващи да получат топла храна в Das Häferl. Част от празника е и двудневният базар за вещи втора ръка, на който могат да се намерят книги, плочи, порцеланови изделия, дрехи, домашни потреби. Всеки, който има време и желание, може да се отбие на 3 и 4 септември на Lutherplatz 1 и да закупи някоя дреболия, подпомагайки по този начин хората без дом.

„Благодаря на всички, които се отзоваха и дойдоха на пролетния ни фломаркт и си купиха по нещо дребно, както и на тези, които донесоха дрехи, обувки, хранителни стоки и парични дарения. Вие правите този свят едно по-добро място. Благодаря ви от сърце”, казва Атанас Величков, който от години работи в организацията на изцяло доброволни начала. Четири пъти в седмицата той приготвя по 250 порции топла храна за хората, които са загубили своя дом и трудно си осигуряват нормална прехрана. Сред тях има и не малко българи.

Атанас Величков  кани сънародниците си да посетят и празника, който ще се проведе този уикенд (3 и 4 септември): „Елате в събота, послушайте хубава музика, купете си нещо от фломаркта и пийте по една бира. Събраните от продажбата средства ще бъдат използвани за финансиране на коледния празник и закупуване на малък коледен подарък за всеки от нашите гости. Благодаря ви предварително за човещината”.

Sackgassenfest

През годините той се е срещнал с всякакви съдби на хора, изпаднали от социалната стълбица на живота и се е уверил, че в тези ситуации най-важната опора си остава надеждата. Затова и припомня стихотворението на Джани Родари „Продавач на надежда”:

Ако можех да имам едно

магазинче със две полички,

бих продавал… познайте какво?

— Надежда. Надежда за всички.

„Купете! С отстъпка за вас!

Всеки трябва надежда да има!“

И на всеки бих давал аз,

колкото трябва за трима.

А на тоз, който няма пари

и само отвънка поглежда,

бих му дал, без да плаща дори,

всичката своя надежда.

За да помогнем на хората в нужда, не се иска много. Достатъчно е да отделим малко време и да направим един жест на солидарност и съпричасност. Защото степента на цивилизованост на едно общество се мери по отношението му към слабите и тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа.

Кога: 3 и 4 септември 2016 г.

Къде: Gustav-Adolf-Kirche Lutherplatz 1, 1060 Виена

Sackgassenfest: 3.09.2016 от 15.00 до 22.00 ч.

Базар: 3.09.2016 от 12.00 до 20.00 ч.

4.09.2016 от 12.00 до 18.00 ч.

Като социална организация на Stadtdiakonie Wien, Das Häferl  е създадена през 1991 г. Намира се в приземния етаж на най-голямата евангелистка църква в Австрия – Gustav Adolf Kirche и разполага с около 50 места на закрито и около 40 места в прилежащата градина. Основната й дейност е осигуряване на безплатна топла храна, дрехи, тоалетни принадлежности и др. за всеки нуждаещ се, независимо от неговото вероизповедание, националност или социален статус. Кухнята и домът са отворени 4 дни в седмицата – сряда, четвъртък, събота и неделя от 12 до 17 часа.  Организацията се финансира от австрийската държава /8 000 евро годишен бюджет/, евангелистката църква, частни дарения и благотворителни мероприятия – 2 пъти годишно се организира фломаркт и веднъж в годината в началото на септември Sackgassenfest.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации