6.5 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНашмаркт празнува 100-годишнината си!

Нашмаркт празнува 100-годишнината си!

-- Реклама --

С богата програма на 2 и 3 септември най-големият виенски пазар ще отбележи своя юбилей

снимка Radim Vrska
снимка Radim Vrska

Специални изложби, кулинарни изкушения, игри, забавления за най-малките и много музика очакват посетителите на Нашмаркт в петък (2 септември) и събота (3 септември). Поводът за големия празник е 100-годишният юбилей на най-големия и известен пазар в австрийската столица – Нашмаркт.

Назад в годините

Екзотичните подправки, пресните плодове и зеленчуци, ароматите на непознати ястия привличат всяка седмица около 64 000 виенчани и туристи на пазар и разходка из щандовете на пазара.

Нашмаркт през 1885 година снимкаwien.at
Нашмаркт през 1885 година
снимкаwien.at

Първите данни за Нашмаркт са още от 16 век и според тях на това място е имало пазар за млечни продукти. Наредба от 1793 г. постановява, че всички стоки, докарвани във Виена с кола, трябва да се продават тук, а за тези, превозвани с кораби по Дунава, имало друго тържище. До 1820 г. мястото се споменава в документите под името Ашенмаркт, а по-късно се появява и днешното название – Нашмаркт (naschen (нем.) – хапвам, опитвам скришом), което се свързва с предлаганите многобройни вкусотии и най-вече с екзотичните плодове като фурми, смокини, папая. Сегашният вид на пазара е планиран от известния виенски архитект Ото Вагнер. Постоянните щандове, които са запазени и днес, започват да се строят през 1910 г., а официалното откриване на пазара е през 1916 г.

Оригиналните постоянни щандове на Нашмаркт са проектирани от известния виенски архитект Ото Вагнер снимка wien.at
Оригиналните постоянни щандове на Нашмаркт са проектирани от известния виенски архитект Ото Вагнер
снимка wien.at

На площ от 2,3 хектара в протежение на 1,5 км. Нашмаркт е побрал 123 постоянни и 35 временни щанда за плодове и зелечуци, хранителни магазини, сувенири. 40 от щандовете са локали и ресторанти. От разноликите дюкянчета ще чуете всякаква реч –  немска, турска, арабска, полска, руска. И нищо чудно продавачът от сергията за домашно отгледани домати и чушки да се окаже българин. Част от очарованието на този колоритен пазар е възможността да се поговори с продавачите. Някои са склонни и на пазарлък, други обичат да разказват истории и да измислят игри за купувачите, трети с охота предлагат оригинална рецепта, която да изпробвате със закупените продукти.

Naschmarkt 1

Антиквариат и вехтории в събота

Съботата е специален ден, защото тогава в най-долната част на Нашмаркт е отделено място и за пазар за стоки втора употреба. Всеки, който иска да продаде антикварни вещи, стари предмети, книги и всевъзможни други нови или стари стоки, трябва поне шест месеца в аванс да си запази място. На „битака”, както полушеговито го наричат българите, може да се намерят и редки монети, и абсолютно непотребна посуда, но разходаката из вехториите си струва дори само заради пазарлъка с някой от търговците. През деня тясното пространство е отрупано с всевъзможни закачалки, лампиони, книги, дрехи. След приключване на пазарния ден, всичко се прибира и идва ред на голямото чистене. Няколко часа след това няма и следа от огромните количества непотребна хартия и боклуци, които оставя след себе си един битпазар.

Голямото обновяване

Остарялата канализация и електрическа мрежа налагат цялостно обновяване на пазара. Санирането му започва през 2010 и приключва в края на 2015 г. Строителните работи се провеждат поетапно, на малки участъци, за да не се пречи на търговската дейност. Направени са нови настилки и пазарът вече е достъпен и за хора с увреждания. Тъй като щандовете са паметници на културата, външният им вид не е променен. Един от най-старите ресторанти на пазара е „Zur Eisernernen Zeit“ и въпреки че отдавна е с нов собственик, атмосферата от 1916 година е запазена.

След цялостното обновяване Нашмаркт е готов да посреща гости и през следващите 100 години, шегуват се от управата.

Видео разходка на 360 градуса

 

По повод 100-годишнината от Магистрат 59 представят иновативно видео, представящо атмосферата и изобилието от продукти на Нашмаркт. Разходката на две приятелки из щандовете и локалите може да бъде видяна от различна перспектива, избрана от гледащия. Достатъчно е мишката или с пръст да навигирате в малкото квадратче в горния ляв ъгъл на клипа.

Подробна програма за празника на 2 и 3 септември може да намерите ТУК

 

_____________

Още по темата:

100 години Нашмаркт

Нашмаркт – екзотика и бизнес

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации