5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЛято в града: Всеки четвърти виенчанин прекарва отпуската си в града

Лято в града: Всеки четвърти виенчанин прекарва отпуската си в града

-- Реклама --

Повече от 180 милиона евро дават виенчани за свободното си време през лятото. Повечето време те прекарват на открито

снимка: Eurocomm-PR / Mario Lang
снимка: Eurocomm-PR / Mario Lang

Как изглежда лятната почивка на виенчани? Какво правят те през лятото в свободното си време? Отговор на тези въпроси дава социологическото проучване на  makam research сред 500 жители на града над 15 години, проведено по поръчка на Виенската стопанска камара. „Човек не трябва да гледа към далечни места, хубавите неща са толкова близо! Защото Виена предлага чудесни възможности за активна лятна почивка в града, което допринася значително за повишаване на качеството на живот „, казва Маркус Грислер, председател на отдела „Туризъм и свободно време“ във Виенската стопанска камара.

Планове за почивка на виенчани

Повече от половината жители на Виена  прекарват лятната си отпуска в Австрия. Една четвърт от виенчани остават вкъщи, а 28 процента пътуват и ще почиват някъде в Австрия. 36 процента са резервирали почивка в Европа, 9 процента ще посетят някоя далечна дестинация. Само около девет процента от анкетираните няма да ползват отпуската си това лято (NB:.В анкетата са били възможни повече от един отговора).

Лято във Виена

За почивката си виенчани са готови да заплатят прилична сума и тази година ще отделят 183 млн. евро за  свободното си време. Едно от най-любимите им места, където прекарват много време през летните месеци, са градините на кафенетата и ресторантите. Три четвърти от запитаните казват, че през лятото посещават по-често заведения, защото могат да седнат в градината. Болшинството от участниците в проучването, 60 процента от тях, заявяват, че искат градините да бъдат отворени целогодишно.

снимка: Eurocomm-PR / Mario Lang
снимка: Eurocomm-PR / Mario Lang

Любими занимания на виенчани през лятото

Но не само заведенията предлагат възможност за почивка на открито. Виенчани обичат и  изкуството и културата, на които в този сезон също могат да се наслаждават на открито: 65 % от анкетираните прекарват време сред природата, 61 % се разхождат из града, 54 % посещават ресторанти, 51% спортуват на открито, 37 % посещават открити басейни, 32% ходят на кино, 31 % се отдават на шопинг и също толкова ходят на концерти, 27 % ходят на партита, 26% посещават музеи, а 23% са любителите на операта или театъра.

„Във Виена можете да намерите всичко: кръчми с уютни градини, възможности за водни спортове на Стария и Новия Дунав, басейни, безброй места, където да се разхладите с вкусен сладолед, културни събития и много други приятни неща. Лятото във Виена наистина предлага много възможности „, казва Маркус Грислер.

Материал на Eurocomm-PR

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации