5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеУчителката в българското училище във Виена Анета Геранлиева с почетно отличие „Неофит...

Учителката в българското училище във Виена Анета Геранлиева с почетно отличие „Неофит Рилски” на МОН

-- Реклама --

Отличието се присъжда от министъра на образованието и науката за цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на българското образование

Neofit RilksiОт 27 до 30 юли в България се проведе годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), на която се събраха учители от българските неделни училища от цял свят. Заедно с представители на Министерство на науката и образованието (МОН), Агенцията за българите в чужбина, преподаватели в български университети и експерти от неправителствени организации те отново дискутираха най-актуалните проблеми на образованието на българчетата в чужбина.

По традиция на конференцията бяха раздадени и отличията „Неофит Рилски” на МОН за цялостна високопрофесионална дейност в системата на българското образование. Наградите тази година връчи заместник министърът на образованието Диян Стаматов, а отличените са Ваня Топузова, учител в неделно училище „Св. Иван Рилски“ – Хатива, Испания, д-р Валентина Кирова, учител по история в Българското училище към посолството на България в Лондон, Анета Геранлиева, начален учител в Българо-австрийското училище „Св.Св. Кирил и Методий“ във Виена, Австрия и Валентин Хаджийски, учител в училище „Гергана“, Ню Йорк, САЩ.

Анета Геранлиева живее във Виена от 2003 г., а от 2008 г след спечелен конкурс е учител в българското училище „Св.св.Кирил и Методий”. Вече осем години с много любов и търпение тя разкрива на българските деца в австрийската столица красотата на буквите и силата на словото.

Анета Геранлиева по време на конференцията на АБУЧ в СУ"Св.Климент Охридски"
Анета Геранлиева по време на конференцията на АБУЧ в СУ“Св.Климент Охридски“

„През годините положих големи усилия в ограмотяването и обучението на всички деца, които идват в нашето училище. Учителската професия е призвание. Може да звучи шаблонно, но е истина, защото само хора с призвание могат да станат добри учители. Те оставят трайни следи в живота на децата, те ги изграждат като личности”, сподели специално за Меланж Булгарен Анета Геранлиева. В работата си тя се осланя на високи професионални стандарти и на оценката на своите възпитаници. „Не е лесно да си учител, но още по-трудно е да си добър учител. Дали съм добра, могат да кажат само и единствено децата. Според един американски писател посредственият учител разказва, добрият учител обяснява, най-добрият показва нагледно, а великите учители вдъхновяват“. Но на малцина е отредено да бъдат велики, а за посредственост няма място в училище. Затова човек, избрал тази професия, трябва да бъде добър учител, който се стреми да бъде специалист в своята област и да дава пример на своите ученици. Съдбата на учителите винаги е била да се раздават безрезервно. Успехите на учениците са и успехи на учителя, а постиженията им – негова ЕДИНСТВЕНА награда.”

По повод полученото признание от МОН Анета Герналиева не скри вълнението си: „Аз благодаря за оказаното ми доверие и искам да кажа, че тази награда ме прави още по-отговорна. През всичките тези години работих и се старах не за награди, а да отговарям на изискванията на учениците.Тази награда е за целия учителски колектив на нашето училище. Искам да Ви уверя, че ще продължавам да работя неуморно за съхраняването и разпространяването на българската писменост и култура и ще даря с много любов българските деца в чужбина”.

През 2015 г. отличие „Неофит Рилски“ получиха учителите Красимира Шарф от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена и Дарина Тонкова, ръководител на българското училище „Дунав“ в Линц.

 

_______________

Още по темата:

Български учители в Австрия с почетно отличие „Неофит Рилски“

Започна годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации