6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: На разходка в Щадтпарк

Виена: На разходка в Щадтпарк

-- Реклама --

Известният Щадтпарк – любимо място за разходка на виенчании гости на австрийската столица, е изграден преди повече от 150 години. Решението за създаването на зелената зона за отдих се взема още през 1860 година, когато е съборена старата градска стена и започва изграждането на Рингщрасе. Плановете за градината в английски стил са дело на художника-пейзажист Йозеф Зелену и главния градинар Рудолф Зибек. Първоначално паркът е разположен само от ляво на реката, в първи район, като идеята е да бъде цветна градина с приятна атмосфера, красиви гледки, романтични алеи и много растения. Първият публичен парк на Виена е официално открит на 21 август 1862 г. На следващата година започва разширението му и от другата страна на реката и той се разпростира към трети район. Там се оформя зона за деца, свързана с останалата част чрез железния Каролинен мост. С площ от 65 000 кв.м той е и най-големият парк в първи район на столицата.

Красивата сграда в класически ренесансов стил на Kursalon е издигната през 1867 г. от Йохан Гарбен. И днес тя е привлекателно място за балове, концерти, партите и танците се вихрят, точно както и по времето на Щраус, който е свирел там своите прочути валсове. Удивително е, че в средата на този живописен парк е разположена и метростанция на линия U4 на виеснкото метро. Тя е дело на известния виенски архитект Ото Вагнер и е открита на 30 юни 1899 година. Днес станцията е паметник на културата и за нея се полагат специални грижи. В периода 1903-1907 година Фридрих Оман и Йозеф Хакхофер работят по големия си проект за оформяне на коритото на реката с множество скулптури, каменни саксии и каменнен павилион. За съжаление те не успяват да реализират целия си замисъл.

В парка се поддържат предимно целогодишни растения, които позволяват той да бъде интересно и живописно място за разходки през всички сезони. Между 1941 и 1973 г. са засадени редки защитени видове дървета. Големите тревни площи днес  често се използват от младежите за пикник или просто за кратка почивка сред природата, а езерото е притегателно място за малчуганите, които с радост хранят плуващите там патици.

Щадтпарк предлага изключително богат разнообразие на скулптури и паметници. Там се намира най-фотографираният паметник във Виена – златната статуя на композитора Йохан  Щраус (син). При разходка из алеите на парка се откриват паметници на Франц Шуберт, Франц Лехар и Роберт Щолц, мраморния бюст на художника Ханс Макарт, бронзов бюст на композитора Антон Брюкнер, на виенския кмет Андреас Целинка, при чието управление е създаден паркът.

Бронзовата статуя на Йохан Щраус син с мраморен релеф от Едмунд Хелмер е открита на 26 юни 1921 г. Позлатяването е свалено през 1935 г и възстановено едва през 1991 г. Копия на тази статуя се намират в Осака, Япония (след Expo 1990), в Кунминг, Китай (след Expo 1999) и в Хавана, Куба (от март 2002).

Във Виена има около 900 парка, 19 кв. километра зелени площи, както и 300 хиляди дървета – част от които са в самите паркове и градини, а други са на улиците. За тях се грижат около 1500 служители на отдел 42 „Виенски паркове“ към Община Виена, които работят основно през пролетно-летния сезон. Цветята и целият посадъчен материал, който се използва в парковете, се произвежда в общински разсадник, намиращ в 22-ри район на столицата. Освен за парковете и градините дирекцията се грижи и за 500 площадки на територията на града, които са не само детски, но и за фитнес на открито за възрастни, както и водни площи. Самата сграда на общинската служба също е над 150 години и се намира до един от входовете на Щадтпарк.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации