8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеЗапочна годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

Започна годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

-- Реклама --

В рамките на три дни преподаватели от българските училища в чужбина ще обсъждат в София най-важните проблеми на образованието зад граница

Д-р Ирина Владикова, директор на българското училище "Св.св.Кирил и Методий" във Виена и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина
Д-р Ирина Владикова, директор на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина

„Обучението по България – приоритет на държавата и на българските училища в чужбина” (новите учебни стандарти и успешното им приложение на петта континента) е темата на тазгодишнта конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която бе открита тази сутрин в СУ”Климент Охридски” в София от д-р Ирина Владикова, директор на българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена и председател на АБУЧ. В рамките на три дни учители от българските училища в чужбина ще дискутират най-наболелите и актуални проблеми на обучението по български език зад граница. Събитието се провежда с участието на Министерство на образованието и науката, СУ”Св.Клиемнт Охридски”, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Средно и Западноевропейска митроплолия и Бачковския манастир „Успение Богородично”.

Сред основните проблеми, които ще бъдат обсъждани, е създаването на адаптирани учебни програми, подходящи за деца, изучаващи българския език в чужбина. От АБУЧ отдавна настояват в научните колективи, пишещи адаптираните учебници, да бъдат включени и преподаватели от чужбина, тъй като те най-добре познават спецификата на обучението зад граница и могат да споделят своя дългогодишен опит. Отново ще бъде обърнато внимание на проблема с матурите по български език и подготвената Петиция на АБУЧ до Европейската комисия по петиции на Европейския парламент относно насърчаването на европейското многоезичие и признаването на българския език и на езиците на всички държави членки на ЕС като матуритарни в съответните държави.

„Овладяване на българския език в условия на билингвизъм”, „Междукултурната комуникативна компетентност – „сливане на хоризонти“, „Иновации в управлението на българското училищно образование“,  „Нематериалното културно наследство като ресурс за съхранение и транслация на националната идентичност“ са част от темите на научните доклади и презентации, които учени и преподаватели от българските университети и училища ще изнесат по време на конференцията. Учителите ще имат възможност да споделят и обменят добри практики и опит, както и да споделят впечатленията си от новите учебни програми и предвижданите промени.

sofijski-universitet

Към момента българските неделни училища в чужбина са около 300 и обхващат 20 хиляди деца. В Австрия български училища има във Виена, Линц, Грац, а от скоро и в Залцбург.

Само през изминалата година близо 10 000 ученици са напуснали България. За съжаление едва около 10% от българчетата в чужбина изучават родния си език като една от причините за този нисък дял е и почти липсващата държавна политика в тази насока.

7,5 млн. лева ще бъдат отделени за българските училища зад граница за тази година, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева по Българското национално радио. Тя каза, че страната ни има отчетлив дълг към сънародниците ни в чужбина: Това е една от най-интензивните, най-силните и най-верните връзки за поддържане на много близък контакт, емоционален, включително, разбира се, с нашите сънародници зад граница. Аз не вярвам в реформи и в политики, които не са подкрепени финансово. Отделянето на повече средства за българските училища в чужбина, включително и по отношение на деца, които искат да продължат пък висшето си образование в България – летни лагери и така нататък, е нещо, на което аз ще продължа да обръщам много последователно внимание”.

Конференцията продължава до 29 юли 2016 като последните два дни ще се проведат в Бачковския манастир „Успение богородично”.

 

_______________

Още по темата:

Ирина Владикова пред BITelevision: Важно е българският да бъде признат за матуритетен език в рамките на ЕС

Петиция за признаването на българския език за матуритетен в рамките на ЕС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации