18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДа си учител в българско училище в чужбина – предизвикателство и благословия

Да си учител в българско училище в чужбина – предизвикателство и благословия

-- Реклама --

Разказ от първо лице за живота в българското училище „Орфей” в Линц през учебната 2015-2016 г.

Текст Мартина Кънчева, училищен ръководител

13321648_10205715392398346_7988546831216016249_n

С веселия звън на училищния звънец, с песни и танци ученици, родители и приятели отпразнуваха завършването на още една успешна година за БУ „Орфей” в Линц. Заедно постигнахме и преживяхме много и искам да споделя поне част от училищния ни живот през 2015-2016 г.

Малко история

„Орфей” е и първото училище в Линц и Горна Австрия, което е включено в системата на българското Министерство на образованието и оттогава насам участва в проектите по линия на МОН и Агенцията за българите в чужбина. В Горна Австрия учениците от „Орфей” имат възможността системно да изучават български език като свободноизбираема дисциплина в рамките на австрийската образователна системата, да получават съответните удостоверения и да полагат международна матура по български език език и литература (повече информация за този вид матура ТУК), която им позволява да продължат обучението си в университетите, вкл. и в България.

В края на учебната година учениците получават свидетелства, които се вписват в Регистъра на българските неделни училища в чужбина на българското Министерство на образованието (МОН). На базата на тези сведетелства учениците могат да продължат обучението си в българската образователна система без да полагат приравнителни изпити.

Обучението при нас е според програмата на МОН по предметите „Български език”, „Българска литература”, „Роден край”, „География” и „История на България”. Занятията се провеждат в два дни на две централни и лесно достъпни с обществения транспорт места в Линц – в гимназия „Европа”/ LISA, Аухоф и във Висшето народно училище (VHS-Wissensturm) в Линц. Учебните зали и на двете места са оборудвани с най-модерна техника.

13418637_1021278917979937_1469648442615612102_o

Какво се случи през изминалата учебна година

През тази учебна година училище „Орфей” бе посетено от общо 30 ученици, разпределени в четири паралелки според възрастта и класа в австрийските училища, както и съобразно свободното време, с което разполагат за посещаване на уроците:

  • предучилищна група: деца от 4- до 6-годишна възраст.
  • група за начален курс на обучение: ученици от 1-и до 4-и клас
  • група за гимназиален курс на обучение: ученици от 5-и до 12-и клас
  • група за подготовка за международна матура по български език и литература 11-12 клас.

Основната трудност, с която трябва да се справяме е правилното и системно усвояване на българския език. Голяма част от учениците ни са родени в Австрия или са от смесени семейства като вкъщи и в училищата си говорят на немски и само в българското училище имат възможност да учат и упражняват български език. От тази реалност се определят методът и формата на преподаване в „Орфей” при най-малките ученици – използване на много нагледни материали, кратки разговори на базата на вече усвоената лексика и граматика и то в игрова форма. Прилагаме метода „Монтесори”, който е разпространена форма на обучение в Австрия.

Разполагаме с комплект учебници и помагала според програмата на МОН от 1-и до 12-и клас, които учениците получават безплатно в началото на учебната година. Сами подготвяме и допълнителни учебни и нагледни материали, включително и от интернет, подбрани специално за всяко едно от децата. Осигурили сме и достатъчно допълнителна литература – бългaрски народни приказки, басни, поговорки и др., които включваме в програмата на отделните уроци.

Библиотечният фонд на училището е разпределен на две места в Линц, според мястото на провеждането на учебните занятия. Основната част на фонда e депониран в Градската библиотека на Линц. Той е основан по инициатива и с дарение от доц д.ф.н Димитър Дунков и включва около 450 заглавия от български автори: българска литературна класика, фолклор, енциклопедии, учебници, българо-немски речници, географски и исторически карти, CD, DVD с български филми и др.

„Българският отдел“ в училищната библиотека на гимназия „Европа” съществува от ноември 2009 като първите книги са дарения от проф. Божидар Димитров като председател на Агенцията за българите в чужбина и доц.д.ф.н. Димитър Дунков. Това са първите българистични отдели в библиотеките на Горна Австрия.

В началото на учебната година децата от предучилищната група и първокласниците знаеха само по няколко думи на български, не познаваха кирилските букви. В течение на годината те идваха с удоволствие на уроците и сега могат да четат и пишат. За мен е чест и радост, че съм допринесла за тяхното развитие.

Опитът и ангажираността на учителския състав даде добри резултати и в обучението на учениците в гимназиалния курс. Целта ни е, учениците да познават богатото културно наследство на България, творбите на българските писатели и поети, умело да анализират произведенията им, свободно да разсъждават върху литературни проблеми. Те също умело подготвят литературни съчинения и реферати, развиват теми по творби от български и чужди автори, които не се учат дори и по българската програма. През тази година още един наш ученик успешно приключи обучението с IB-матура по български език.

20160305_115731

Разнообразна извънкласна дейност 

В кръжока по рисуване децата изработваха различни неща от пластелин, хартия, оцветяваха и се учеха да боравят с разнообразни материали. Тези занимания развиват тяхното въображение и ги правчт дейни и мислещи млади хора.

В часовете по музика учениците се запознават с музикални инструменти, разучават различни песни и имат възможността да свирят на пиано в специално оборудвана музикална стая във Wissensturm.

И през изминалата година продължи дейността на нашия „Радиоклуб” с ръководител доц. дфн Димитър Дунков. С участието на наши ученици бяха подготвени и излъчени девет радиопредавания на български и немски език в програмата на „Радио България” на вълните на Radio FRO–Linz. Именно нашето училище въведе в преподавателската практиката участието на учениците в медиите като част от учебния процес. За тази ни дейност бяхме наградени с почетния плакет на Агенцията за българите в чужбина. От следващата година започваме и с телевизионни предавания.

Училище „Орфей“ участва и в научен педагогически проект на университета „Йоханес Кеплер” в Линц, който имаше за цел да развие математическите умения на учениците. За целта изрязохме специални очила, през които се виждат само математическите фигури и след обяснението на задачата, те веднага започнаха да търсят около себе си тези фигури. Така децата научиха и много нови думи, които досега знаеха само на немски. Заснехме всяка фигура, която откриха, а на следващия урок оцветиха получените снимки и съответните фигури. Сега си знаят, че покажа ли тези очила е време за математика и за „научни изследвания“. По интересен начин им се представи нещо ново и различно, беше забавно и в същото време образователно. Нашият ученически екип се справи добре със задачата и създадените от него фигурки са включени в сборник, който ще бъде издаден от Университета „Йоханес Кеплер“.

Имаме желание и за вбъдеще да се включваме в подобни проекти, защото децата научават много неща и същевременно се забавляват.

Два пъти през изминалата година училище „Орфей” организира български кухни, чрез които се стремим да възпитаме у децата вкус и познания за родните ястия и за обичаи от обредния календар, свързани с традиционни храни.

Тази година проведохме и курс по български народни танци. Смятаме да го продължим през следващата година, тъй като ценим българския фолклор и смятаме, че е важно децата ни да го познават.

Плановете ни занапред са да увеличим броя на учебните часове, да оформим по-малки групи, за да може да се работи по-ефективно и учениците по-самостоятелно да развиват уменията си.

За следващата учебна година имаме вече записани нови ученици, което ни радва и вдъхновява.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации