6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОбщина Виена бори градските горещини със зеленина

Община Виена бори градските горещини със зеленина

-- Реклама --

Виена предлага стратегически план за борба с ефекта на топлинните острови в града

© MA 22 / Pendl
© MA 22 / Pendl

Във всички големи градове температурите са по-високи, отколкото в селските райони и Виена не прави изключение от това правило.  С настъпването на лятото идват и горещините, от които особено страдат хората в големите градове. Това явление е известно като ефект на топлинните острови в градска среда (Urban Heat Island Effect) или просто градски климат, създаван от асфалтовите настилки и огромното количество бетон. Ефектът на топлинните острови не е ново явление, но вследствие на климатичните промени той става все по-осезаем. Специалистите са стигнали до извода, че в градовете температурата е средно с шест градуса по-висока, отколкото в околните райони. Промените в климата се забелязват особено в градовете, разположени далеч от морския бряг, а следователно те засягат и Виена, и София.

Виенската община е разработила стратегическа програма за борба с горещините, фокусирана върху начините, чрез които градското население може да компенсира високите температури. Чрез добро планиране на жилищните комплекси и на вътрешни дворове може да се постигне понижаване на температурите с 5-6 градуса и по този начин да се избегне създаването на топлинни острови, твърдят експертите. Стратегическият план на Виена за топлинни острови в градска среда посочва 90 начина за борба с топлинния ефект. Озеленяването на фасади се прилага преди всичко там, където липсва място за традиционното озеленяване с дървета и храсти. Тези зелени оазиси в градската среда предоставят подходящо място за живот на пойни птички и полезни насекоми и така приближават живота в града до природата.

© Markus Jerko
© Markus Jerko

Топлинният ефект се дължи преди всичко на липсата на зелени площи, т.е. на растения и дървета. Виенските експерти са установили, че най-доброто средство срещу летните горещини в града е озеленяването на покриви и фасади. Озеленените фасади имат големи предимства от екологична гледна точка – те не само охлаждат помещенията, но и влияят върху микроклимата в сградите, а листата на растенията се изпаряват в процеса на фотосинтеза, като водните изпарения водят до понижаване на температурата на въздуха. Именно липсата на изпарения е една от основните причини за появата на топлинни острови.

Един от пилотните проекти по озеленяване в австрийската столица е фасадата на отдела по “Чистота”, осъществен преди няколко години. На площ от 850 кв.м. са окачени метални кашпи с обща дължина 2850 м., където са засадени повече от 17 000 многогодишни тревисти растения. Научните изследвания показват, че ефектът от изпаренията на озеленената фасада отговаря на работата на 45 климатика с мощност по 3000 вата в продължение на осем часа. А през зимата по този начин се намалява загубата на топлинна енергия до 50 %.

Подробна информация ТУК

По материали на CommPR,

Бюро за международни връзки на Община Виена

_____________

Още по темата:

Виена насърчава вертикалното озеленяване

Градини по стените действат като климатик

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации