5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво трябва да знаем за Rettungsgasse (спасителна лента) в Австрия?

Какво трябва да знаем за Rettungsgasse (спасителна лента) в Австрия?

-- Реклама --

 

спасителна лента Австрия
Спасителна лента по време на задръствания по пътищата в Австрия

През летния сезон много хора предприемат пътуване с автомобил. На много места, включително и в Австрия, се образуват големи задръствания, затова е добре да знаем какво се прави в такива случаи.

Солени глоби чакат шофьори, които влизат в т.нар. спасителната лента (Rettungsgasse) на магистрала или високоскоростен път и така възпрепятстват бързото предвижване на автомобилите за спешна помощ. Водачите могат да отнесат до 2180 евро глоба за неспазване на разпоредбите и възпрепятсване преминаването на линейки, пожарна, полиция и други превозни средства със специален режим.

Според закона при ситуация Rettungsgasse (спасителна лента) колите от лявата лента трябва да се преустроят колкото се може по-вляво на пътното платно. МПС-тата от дясната лента пък – плътно вдясно, включително и в аварийната лента (Pannenstreife). Правилото се прилага и при път с три и повече платна.

Спасителната лента е пространството, което трябва да бъде освободено от автомобилите в момент, в който има задръстване на движението или опасност от задръстване. Важно е да се знае, че образуването на спасителна лента започва още от момента на заформяне на задръстване, а не след като се появат превозните средства със специален режим на движение.


Какво трябва да знаем, когато пътуваме

На път: Документи, застраховки и други важни неща


Целта на лентата е при нужда коли на бързата помощ, полицията, пожарната или пътната помощ да могат колкото се може по-бързо да преминат безпрепятствено. Според ASFINAG придвижването по тази спасителна „уличка“ става много по-бързо и по-ефективно, отколкото по аварийната лента, и увеличава с 40 % шансовете за спасяване на пострадали при пътнотранспортни произшествия.

Правилото бе въведено в Австрия в началото на 2012 г. То важи за движение по магистрали и пътища независимо дали имат две, три или повече платна.

За повече информация: http://www.rettungsgasse.com

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации