Стихове, поетични импресии и критични есета бяха представени на сбирката на литературния клуб във Виена

24. юни 2016 | By | Reply More

P1170419

„Цяла седмица чакам сбирката ни. Тези разговори и дискусии за литературата са моите бягства от ежедневието”. С тези думи пристигаха повечето от членовете на литературния кръжок във Виена на поредното литературно четене. Този път по покана на посланик Елена Шекерлетова те се събраха в прохладната градина на резиденцията, за да чуят нови творби и да поговорят за творческите си търсения и планове. В началото на срещата посланик Елена Шекерлетова поздрави членовете на литературния клуб и им пожела много вдъхновение и творчески успехи. Тя сподели радостта си, че сред българите в Австрия има толкова много не само четящи, но и пишещи хора и сподели, че инициативи като литературния кръжок имат одухотворяващо и вдъхновяващо въздействие върху българската общност.

P1170413

Сред зеления декор на красивата градина свои творби този път представиха Рамона Шербан, Кристина Угринова и Константин Брадваров. Те бяха представени от председателя на Културно-просветната организация „Кирил и Методий” Бойчо Дамянов.

Рамона Шербан представя своите стихове снимка Меланж Булгарен

Рамона Шербан представя своите стихове
снимка Меланж Булгарен

Рамона Октавиян Шербан

Родена е в гр.Добрич и е израснала в Добричкото село Стожер.

Нейните първи участия в поетически конкурси започват в училище. Пише от 8 годишна възраст. Първа стъпка за участие в по-авторитетен конкурс прави през 2004 г. в Унгарския културен институт в София и е отличена с първа награда, а конкурсът е излъчен по Българската национална телевизия. Няколко дни по-късно е поканена в Дарик радио да прочете стихотворението, с което спечелва конкурса.

През 2005 г. участва в два конкурса в гр.Добрич – единият посветен на Петя Дубарова, а другият на Дора Габе.

На 9 г. спечелва 1-во място в конкурс за детска рисунка на тема,,Да спасим белите дробове на България“ в град София. След пристигането си в Австрия през 2008 година продължава да пише. Учи в БСОУ,,Христо Ботев“ в гр.Братислава и продължава да участва в литературни конкурси. През 2011 е наградена от българската посланичка в Словакия за участие в конкурса ,,Ако бях цар на тази земя“с грамота и книга, в която е публикувано стихотворението, с което участва. През 2012 г. е отличена с грамота за участие с есе и стихотворения в националния конкурс ,,Живеем в земята на Ботев“ проведен във Враца. Поканена е да рецитира стиховете за Ботев в словашката телевизия.

След завършване на средното си образование участва в конкурсите – ,,Белоцветни вишни“ през 2016, творбата ѝ е публикувана в алманаха и ,,Копнежи за растящо творчество“ където също е отличена.

Кристина Угринова чете пише стихове и импресии

Кристина Угринова чете пише стихове и импресии.

Кристина Угринова

Студентка е по публицистика и комуникации във Виенския университет и е сътрудник на блога на българите в Австрия „Меланж Булгарен“. Пише от момента, в който осъзнава каква магия се крие в написаното слово. Нейна страст е писането, мисленето и фотографията. Обича природата, предпочита дългите нощи, в които сладките приказки не спират, а чаша хубаво вино допълва задушевната атмосфера. Убедена е, че обикновено в малките часове от денонощието се случват поетическите чудеса. Не се води от литературните правила и норми, защото един текст трябва докосне, дори и да е непрофесионален. „Не съм поет, но смея да кажа, че съм поетически мислител“, казва тя. „Всеки от нас е поет, стига да може да борави с богатството на езика и да изразява чувствата си на бял лист хартия“. С нетърпение очакваме нейните стихове!

Освен поезия Кристина показа малка фотоизложба от нейни снимки, която спечели ласкавите отзиви на присъстващите.

P1170429

 

Константин Брадваров

Константин Брадваров

Константин Брадваров

Журналист, от 1975 г.живее в Австрия. Работил е като редактор в органа на „Българската социалдемократическа партия“, вестник „Свободен народ“ – Виена. Бил е отговорен редактор за програмни анализи на радио „Свободна Европа“ – Мюнхен, „Дойче Веле“ – Кьолн и „Гласът на Америка“ – Вашингтон, както и радио кореспондент на културната секция на „ББС“ – Лондон.

Член на организациите „Свободна Преса“ – Мюнхен и „Европейски съюз на журналистите в изгнание“ – Париж. Член-кореспондент на „Амнести Интернешънъл“ и „Хелзинки Уоч“ – Виена. Председател на „Българската лига за правата на човека“ (БЛПЧ) и отговорен редактор на бюлетина и на интернет-страницата на Лигата. Член-кореспондент на „Съюза на българските журналисти“. Дългогодишен редактор и автор на поредицата „Без грим“ във вестник „Свободен Народ“. Посредством агенция „Ройтер“ негови статии са публикувани в американските вестници „Ню Йорк Херолд Трибюн“ и „Уошингтън Пост“. Има публикации и в алманаха на „Хелсинки Уоч“ – „В защита на човешките права“. Неговите есета намират място в списанието на СБЖ „Черно и Бяло“ и в журналистическата интернет-страница „Фрог БГ“.

На сбирката на литературния кръжок прочете есето „За синеасти“ (критически размисли относно съвременното световно киноизкуство) и „Феноменалната памет“, очерк, в който разказва за срещата му през 80-те години с един необикновен българин в Мюнхен.

Фотоизложбата на Кристина Угринова веднага привлече вниманието на присъстващите

Фотоизложбата на Кристина Угринова веднага привлече вниманието на присъстващите

След литературното представяне на авторите присъстващите имаха възможност в непринудена атмосфера да обменят мисли за литературата и изкуството, за нови творчески проекти и планове. Поетесата Катя Кремезер, която току-що се бе върнала от поредното представяне на новата си книга „Обичам те, любов“ в България, сподели с присъстващите си най-новото си стихотворение, посветено на морето и любовта.

P1170426

Поетесата Катя Кремзер разговаря с ръководителя на певческия хор Георги Николов

В края на срещата Бойчо Дамянов сподели новите идеи на Културно-просветната организация за създаването на театрално студио под ръководството на актрисата Лина Гладийска и певчески хор с ръководител Георги Николов (очаквайте подробна информация за тези инициативи).

За любителите на литературата Меланж Булгарен допълнително ще публикува творби на представените автори.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Category: актуално, България, Виена, изложба, книга, култура, фотография

Leave a Reply