Виенчанин е баща на Европейското първенство по футбол

9. юни 2016 | By | Reply More

Идеята за международен турнир по футбол тръгва от Виена още през 30-те години на миналия век

Open Air KinoПрожекция на филма „Чудото от Берн“ на площада пред Виенското кметство, където на екран от 100 кв.м. от от 10 юни ще бъдат показвани всички срещи от Евро 2016 снимка: stadt wien marketing

Open Air Kino Прожекция на филма „Чудото от Берн“ на площада пред Виенското кметство, където на екран от 100 кв.м. от от 10 юни ще бъдат показвани всички срещи от Евро 2016 снимка: stadt wien marketing

От 10 юни до 10 юли Европа отново ще бъде обхваната от футболна треска. Евро 2016 е 15-то поред организирано от УЕФА европейско първенство по футбол и ще се проведе във Франция. Идеята най-добрите национални отбори в Европа да се състезават по между си принадлежи на  легендарния футболен треньор Хуго Майсъл и тръгва от Виена.

През 20-те и 30-те години на ХХ век Майсъл е треньор на австрийския национален тим и мечтае за турнир между най-добрите отбори на Стария континент, които да възкресят страстта към футбола и да привличат фенове на стадионите. В крайна сметка благодарение на него тази идея се превръща в действителност: през 1927 г. се провежда първото първенство за европейска купа между национални отбори, а на втория турнир през 1931/32 г. шампион става австрийският Вундертийм. След кратко прекъсване по време на Втората световна война организацията на Европейската купа е поета от УЕФА. Първият финал на съвременното Европейско първенство по футбол се провежда във Франция през 1960 г., а през 2008 г. Еврото се завръща „у дома“ във Виена. Тази година Австрия за първи път се класира на квалификации за Евро 2016.

Хуго Майсъл снимка: личен архив

Хуго Майсъл
снимка: личен архив

Хуго Майсъл е роден през 1881 г. в Малешов, днешна Чехия, в семейството на еврейски търговец. По-късно семейството се мести във Виена, където Майсъл се увлича от футбола и започва да играе в един от най-старите виенски отбори „Виена крикет и футбол“. Прекъсва кариерата си на футболист заради следването си в Триест. От 1905 г. работи известно време като банков служител, а от 1907 г. става съдия на ФИФА. От 1919 до смъртта си през 1937 Майсъл е треньор на националния отбор на Австрия и се превръща във футболна легенда.

По информация на EUROComm PR

Category: Aвстрия, актуално, Виена, спорт

Leave a Reply