6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноПетиция за гласуване по пощата на българите в чужбина

Петиция за гласуване по пощата на българите в чужбина

-- Реклама --

Във връзка с измененията в Изборния кодекс и ограничаването на възможностите на българите в чужбина да упражнят конституционно гарантираното им право на глас, наши сънародници от различни краища на света излязоха с Петиция с искане да се въведе гласуване по пощата.

Ето и пълния текст на Петицията:

 

До:
Росен Плевнелиев, Президент на Р. България
Народните представители в 43-то Народно събрание
Бойко Борисов, Премиер на Р. България
Мая Манолова, Омбудсман на Р. България

Уважаеми г-н Президент,
уважаеми народни представители в 43-то Народно събрание,
уважаеми г-н Премиер,
уважаема госпожо Омбудсман,

Български граждани от страната и от разни краища на света се обединяваме около предложението за въвеждане на гласуване по пощата за българите в чужбина, в държави, в които това е разрешено от местните закони, и е възможно да бъде извършено без заплаха за националната сигурност на България.

Едно изказване на министър-председателя Бойко Борисов от 2011 г. доби широка известност. В него той се зарече да върне българските емигранти в Родината. Много от родните депутати неведнъж при срещи с избиратели зад граница са заявявали подобни желания или поне да се увеличат връзките с диаспората.

Подписвайки петицията, ние Ви призоваваме да ни чуете и откликнете, като направите всичко по силите си, за да се въведе гласуване по пощата. Това ще съкрати драстично разходите за бъдещите избори в чужбина. А се видя как в Австрия именно гласуването по пощата реши кой да бъде новият президент.

Нека припомним и думите на една друга неотдавнашна петиция:

„Българите в чужбина бяха активни участници с позиция на референдума за въвеждане на електронно гласуване. Те застават зад каузата електронно гласуване, когато е навременно въведено след необходимата подготовка. Затова не приемаме за удачно решението прибързано да се правят опити за въвеждането му през тази година – не е сериозно да се вярва, че една набързо изготвена и неизпробвана електронна система би могла да замени гарантираното право на глас по места. Форсираното въвеждане на електронно гласуване без предварителни експериментални тестове крие сериозни рискове. Ние ясно съзнаваме, че е необходима експертна подготовка на подходяща платформа и време за нейното изчерпателно тестване.“

За разлика от електронното дистанционно гласуване, изборите по пощата са тествани десетки години (а в някои държави и повече от век) и широко разпространени по света. Призоваваме да Ви покрепите искането на тази наша петиция.

В заключение, ние смятаме, че предложените от нас промени в Избирателния кодекс са в интерес на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие.

P.S. Към българските граждани: Моля, побързайте с подписването на тази петиция и я разпространете сред своите приятели, колеги и единомишленици, тъй като от 26 май 2016 г. със заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина в НС на тема “Участие в избори на българските граждани, живеещи извън Република България”, започват обсъжданията за изменения в Изборния кодекс.

Петицията може да бъде подписана ТУК

_______________

Още по темата:

Защо е важно този референдум да успее

Представители на протестиращите срещу промените в Изборния кодекс българи във Виена се срещнаха с президента Плевнелиев

Едно отхвърлено вето или късогледото твърдоглавство на българските депутати

ГЕРБ „опраска“ гласуването в чужбина

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации