6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеУчениците от българско училище "Дунав" в Линц празнуваха 24 май

Учениците от българско училище „Дунав“ в Линц празнуваха 24 май

-- Реклама --

На празника на буквите учениците представиха два сборника с техни творби

 

Linz1

Дарина Тонкова, ръководител на българско училище "Дунав" в Линц
Дарина Тонкова, ръководител на българско училище „Дунав“ в Линц

Учениците на „Дунав“ в Линц отбелязаха Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост няколко дни преди официалната дата – на 21.05.2016. Тържеството беше открито  в 14 ч. от училищния ръководител Дарина Тонкова. След нейното кратко приветствие всички в залата станаха на крака, за да изпеят химна „Върви, народе възродени“. На пианото бе Кристина Рот – музикален педагог в българското училище.  Дима Гочева, практикантка в училището от Тракийския университет, представи пред публиката два сборника, които бяха създадени през тази учебна година от възпитаниците на училището.

Първият от тях, „С България в сърцата“, включва есета на ученици от училището, в които те споделят най-съкровените си мисли, задават въпроси, търсят отговори, или по думите на Дима Гочева: „Tози сборник показва началото на едно дълго търсене – търсене на себе си, на националната идентичност и на социална среда, в която личността да пребивава и да се чувства на място.“

На тържеството бяха представени и преводи на три от най-хубавите български приказки  на немски език. Децата на училище „Дунав“ озаглавиха книжката „Приказки от България за деца от Австрия“.

Linz3

Кулминация на празника бе спектакълът „Ние сме грамотни – ние сме страхотни“  в изпълнение на театралната група към БУ „Дунав“ с художествен ръководител Снежана Шпенлингвимер. На сцената, превърната в детска стая,  се появиха две дечица, майка им, феята на знанието и Незнайко. Старателно подготвени от Катя Илиева,  една по една дойдоха и  буквичките. Едно прекрасно представление, което вдигна публиката на крака.

Тържеството завърши с Базар на книгата и  изложба на Ани Параскевова, която от представи пред публиката своите картини с пейзаажи от България.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации