10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Канцлерът Вернер Файман подаде оставка

Австрия: Канцлерът Вернер Файман подаде оставка

-- Реклама --

След катастрофалния резултат на социалистите на първия тур на президенстките избори, канцлерът Файман се оттегля от властта

Вернер Файман напуска пресконференцията, на която обяви оттеглянето си от канцлерския пост снимка: REUTERS/Leonhard Foeger
Вернер Файман напуска пресконференцията, на която обяви оттеглянето си от канцлерския пост снимка: REUTERS/Leonhard Foeger

Вернер Файман подаде оставка от двата поста, които заемаше – канцлер на Република Австрия и председател на партията на социалистите (SPÖ).

На специална пресконференция днес той обяви своето решение. В мотивите си изтъкна, че Австрия се нуждае от канцлер, който може да разчита на подкрепата на своята партия и че правителството има нужда от нов старт. В последните седмици водената от него партия бе разделена и мнозинството от водещите фигури в нея настояваха за смяна на ръководството.

Проблемите на Файман и SPÖ започнаха дълго преди бежанската криза и президентските избори. След последните парламентарни избори през 2013 г. SPÖ и консервативната Народна партия ÖVP едва успяха да сформират мнозинство и да управляват в коалиция без участието на Партията на свободата на Хайнц Кристиян Щрахе. Още тогава експерти коментираха, че при следващите избори през 2018 г. нова такава коалиция ще бъде трудно постижима.

SPÖ и ÖVP доминират политическата сцена в Австрия след края на Втората световна война, а от 2008 г. те са и коалиционни партньори. Икономическата криза, растящата безработица и особено изостреният проблем с бежанците през последната година силно намалиха доверието на хората в способността на двете традиционни партии да се справят с проблемите на страната и да прокарат така необходимите структурни реформи.

Силно нарасналото влияние на FPÖ стана болезнено ясно на първия тур на президентските избори на 24 април, когато кандидатът на крайнодясната партия спечели внушителна подкрепа от над 35%. В същото време кандидатите на SPÖ и ÖVP събраха едва по 11% като дори общият сбор от резултата им не се приближава до получените от Хофер гласове.

На 22 май Норберт Хофер ще се изправи на балотаж срещу независимия кандидат Александър ван дер Белен като битката за президентското място навлиза в решителната си фаза. Какъвто и да е резултатът, ясно е, че за първи път в следвоенната история алпийската република ще има президент, който не е излъчен от  SPÖ или ÖVP.

Засега функцията на Файман като председател на партията временно се поема от популярния кмет на Виена Михаел Хойпъл. Следващата седмица ще бъде обявен и новият канцлер, който трябва да бъде избран на специално заседание на партията на 25 юни.

____________

Още по темата:

Австрия: Кандидатът на крайнодясната партия води убедително в надпреварата за президент

Резултатите от изборите в Австрия (не)промениха статуковото

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации