17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияПротест срещу промените в Изборния кодекс

Протест срещу промените в Изборния кодекс

-- Реклама --

Във вторник 26-ти април 2016, българският президент Росен Плевненлиев участва в пресконференция във Виена. Искаме да използваме този повод – присъствието на българския държавен глава и на български медии – за да изразим нашия протест срещу ограничаването на изборните права на живеещите в чужбина. Среща в 17.30ч в двора на Хофбург пред паметника с конника.

Блогът на българите в Австрия Меланж Булгарен публикува призива на организаторите на протеста:
Screen Shot 2016-04-26 at 07.55.18
Ние, българи, живеещи в Австрия, научихме с огромна изненада и разочарование за решението на Народното събрание да одобри на второ четене поправки в Изборния кодекс, които:
• не допускат създаването на дълго обещавания и приетия с широки граждански консултации от Парламентарната комисия по правни въпроси избирателен район „Чужбина“
• отменят досега съществувалата възможност за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на Република България.
Особено огорчение предизвиква решението на Народното събрание да върне времето назад и да отмени възможността за гласуване извън дипломатически представителства. Това решение необяснимо зачерква дългогодишните усилия по самоорганизация на българските общности по света, които с усилен доброволен труд и граждански ентусиазъм изградиха мрежа от избирателни секции, отговарящи адекватно на нуждите на българската диаспора по места. Редица медийни репортажи за непреодолими опашки през годините добре документират факта, че ограничените откъм местонахождение, пространство и персонал български консулства и посолства не са в състояние да посрещнат тези нужди.

Подкрепяме протеста срещу промените в изборния кодекс и апелираме към президента да упражни правото си на вето, за да защити изборните права на българите в чужбина.

Който се чувства съпричастен, може да помогне като разпространи информацията.

Припомняме, че срещу гласуваните от депутатите промени в Изборния кодекс е организирана и пертиция, с която може да се запознаете и подпишете ТУК

 

_________________

Още по темата:

Герб „опраска“ гласуването в чужбина

Българите излизат с петиция и протести срещу безобразните изменения в Изборния кодекс

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации