8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноПредставители на протестиращите срещу промените в Изборния кодекс българи във Виена се...

Представители на протестиращите срещу промените в Изборния кодекс българи във Виена се срещнаха с президента Росен Плевнелиев

-- Реклама --

Текст Елица Ценова

Българи във Виена се протестираха срещу приетите изменения в Изборния кодекс, ограничаващи правото им на гласуване
Българи във Виена се протестираха срещу приетите изменения в Изборния кодекс, ограничаващи правото им на гласуване снимка Меланж Булгарен

В слънчевия, но ветровит следобед на 26 април близо 20 българи се събраха пред двореца Хофбур във Виена, за да протестират срещу приетите на второ четене изменения в Изборния кодекс. Те носеха символични плакати с надпис „Искам да гласувам”, с които изразяваха категоричната си позиция, че гласуваните законодателни промени ограничават правото, а вече и задължението, на българите в чужбина да изразят своя вот. Хората оживено обсъждаха и изразяваха възмущението си от отказа на парламента да приеме създаването на самостоятелен район „Чужбина” и отменянето на съществуващата досега възможност за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства. „Особено е обиден начинът, по който се случват тези изменения”, коментираше възрастна жена, според която е недопустимо законодателни решения да се приемат без предварително обсъждане и съгласуване.

Целта на протестиращите бе да се срещнат с Росен Плевнелиев, който по същото време бе на официално посещение при австрийския президент. „Искаме да предадем на българския държавен глава писмо от името на Инициативния комитет „Гласувай без граници”, подписано от 150 човека, работили по разкриването на нови избирателни секции и организацията на изборите през последните години в 15 държави. Искаме още да му кажем, че българите в Австрия подкрепяме петицията „Искам да гласувам! Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс”, която вече е подписана от над 5000 човека. Апелираме към него да упражни правото си на вето и да не допусне тези лицемерни промени да влязат в сила”, каза организаторът на протеста Паулина Владимирова, която е и местен доброволен координатор на „Гласувай без граници”.

P1170386
снимка Меланж Булгарен

Спазвайки задължителния протокол и установените правила за сигурност, българският президент не успя да се срещне с протестиращите пред Хофбург българи, но по своя инициатива покани техни представители на неформална среща в българското посолство. Там Росен Плевнелиев изрази съпричасността си към повдигнатите проблеми и прояви пълно разбиране към тревогите на сънародниците си зад граница относно ограничаването на техните избирателни права. Според него случващото се е плод на лоша координация и комуникация между коалиционните партньори. „Няма сценарий, насочен срещу българите в чужбина. Искрено вярвам, че просто имаме отиграване на ситуацията от страна на всяка от политическите партии спрямо нейния тесен краткосрочен интерес“. Така президентът обясни получилата се ситуация с приетите изменения в Изборния кодекс. Той допълни, че днешният дебат в парламента е бил напълно добронамерен, защото самите лидери вече са установили, че лошата комуникация води до лоши резултати. Според него изключително важно е за в бъдеще да се прави предварително оценка за общественото въздействие на всеки законодателен акт.

P1170390
Росен Плевнелиев прие връченето му от представители на протестиращите българи писмо, подписано от 150 човека, участвали в създаването на избирателни секции по света. снимка Меланж Булгарен

На въпрос на участник в срещата дали, ако се наложи, все пак ще упражни правото си на вето, Росен Плевнелиев отговори, че с оглед на започналите нови обсъждани, трябва да се види в какъв вид ще се приеме законът. „Досега никога не сте имали поводи да се съмнявате и притеснявате, че не съм застанал плътно зад вас”, увери той своите сънародници. Българският президент прие писмото, което му бе връчено от представители на протестиращите българи, и обеща да направи всичко, което е в правомощията му, за да защити интересите на българите зад граница.

„Искам сърдечно да благодаря на сънародниците, които се включиха в протеста. Бяхте чудесни и викахте толкова силно, че ни чуха! Неформалната срещата, на която ни покани президентът, протече много сърдечно, бяха изслушани исканията ни и получихме аргументирано уверение, че опасенията на българите в чужбина ще бъде чути”, бе заключителният коментар на Паулина Владимирова.

 

________________

Още по темата:

ГЕРБ „опраска“ гласуването в чужбина

Протест срещу промените в Изборния кодекс

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации