7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Кандидатът на крайнодясната партия води убедително в надпреварата за президент

Австрия: Кандидатът на крайнодясната партия води убедително в надпреварата за президент

-- Реклама --
Александът ван дер Белен и Норберт Хофер ще се срещнат на балотаж в края на май снимка АРА
Александър ван дер Белен и Норберт Хофер ще се срещнат на балотаж в края на май, снимка АРА

Кандидатът на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер води категорично в надпреварата за президентския пост с 36,4%. Със значителна разлика след него се нареждат бившият говорител на Зелените Александър ван дер Белен и независимата кандидатка Имгард Грис. Кандидатите на Социалистическата (SPÖ) и Народната партия (ÖVP) Рудолф Хундсторфер и Андреас Кол имат по 11,2%, а строителният предприемач Рихард Лугнер – 2,4%. Това показват предварителните резултатите след първия кръг на президентските избори в Австрия. Според експерти преброяването на получените по пощата гласове няма да промени съществено така очертаната картина и на балотажа през май австриците ще избират между Норберт Хофер и Александър ван дер Белен.

Както изглежда, за първи път от 1945 г. насам Австрия няма да има за президент представител на една от големите партии – SPÖ или ÖVP. Подкрепата за тях спада непрекъснато през последните години и на изборите през 2013 г. те едва успяха отново да сформират коалиция без участие на FPÖ. „Истината за SPÖ и ÖVP е проста: вашето време отмина. Това не означава, че за в бъдеще тях няма да ги има. Това означава, че вече никога няма да е както досега”, написа журналистът Райнер Новак в австрийския вестник „Ди Пресе”.

В същото време популярността на крайнодесните расте и на тези избори за сините гласуваха между 1,5 и 1,6 млн. души – най-доброто постижение за поддържниците на Щрахе до този момент. С изключение на Виена, Грац и още няколко града, които са спечелени от Александер ван дер Белен, картата на Австрия е синя. Проучванията показват, че за изборите през 2018 г. FPÖ може да разчитат на поне 30% от гласоподавателите. „Това е началото на нова политическа ера”, обяви лидерът Хайнц-Кристиан Щрахе веднага след като излязоха първите резултати, показващи успеха на неговата партия. „Едно нещо е вече ясно – на лице е огромно и силно неодобрение на правителството. Аз съм убеден, че като президент Норберт Хофер ще действа като закрилник на австрийския народ”, допълни още лидерът на сините.

Повечето коментатори отбелязват, че категоричният резултат на Хофер идва в отговор на страховете на хората, породени от мигрантската криза, която бе и сред основните теми в предизборните дебати. Коалиционните партньори плащат сега за колебливата си и непостоянна политика по отношение на бежанците, смятат анализатори. Петер Хайек от AFP изтъкна, че навсякъде в Европа се наблюдава спад в доверието към традиционните партии и алпийската република не е изключение от тази теденция.

Все още е трудно да се прогнозират резултатите от предстоящия балотаж. Повечето наблюдатели смятат, че преднината на Хофер трудно може да бъде преодоляна. В същото време те подчертават, че той е изчерпал потенциала си в предизборната борба и няма какво ново да предложи на избирателите. Ако активността значително се повиши, напълно възможно е вторият да стане първи. Сформирането на анти-крайнодясна коалиция от загубилите партии ще консолидира повече гласове за ван дер Белен и ще направи битката за президентското място изключително тежка.

Ще има ли Австрия крайнодесен президент ще се разбере на 22 май 2016 г.

_______________

Още по темата:

Президентските избори в Австрия: За първи път напред излизат малките партии и независимите кандидати

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации