5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарското училище „Орфей” в Линц и университетът „Йоханес Кеплер” със съвместен...

Българското училище „Орфей” в Линц и университетът „Йоханес Кеплер” със съвместен проект

-- Реклама --

Проектът „Светът погледнат с математически очи” обединява обучение по математика и български език

Текст и снимки Мартина Кънчева,

училищен ръководител

1

Оранизираният от университета „Йоханес Кеплер” проект с участието на българското училище „Орфей“ в Линц е предназначен за деца от предучилищна възраст до гимназиален клас. Главната му цел е да се разшири кръгозора на децата за математическите обекти и понятия, да ги научи да разбират значенията им, а също да погледнат света през призмата на математиката и да откриват в заобикалящата ги среда геометрични фигури като триъгълник, квадрат, правоъгълник и кръг.

Чрез този подход се цели да се провокира интересът на децата и към спецификите на математическия обект като например формата на дадена фигура, колко висока е тя, какъв е обемът й и др.

Приносът на училище „Орфей” в проекта е и съчетанието му с обучението по български език. Влизайки в ролята на опитни математици, учениците трябва не само да открият максимално много математически форми в заобикалящата ги среда, но и да научат българските им названия и да ги опишат на български език.

Конкретно решаването на заданието протича по следния начин. На децата се поставя задача да изберат една от четирите математически фигури – кръг, правоъгълник, триъгълник или квадрат – за шаблон на специални „математически” очила. След това идва ред на фината моторика – прегъване, изрязване, сглобяване и оцветяване на очилата. С разговори с всяко едно от децата те се насочват към основната им задача – да открият възможно най-много геометрични фигури около себе си и то само такива, в каквато форма са изрязани очилата му.

2

Впечатляващото е, че с всяка следваща стъпка от заданието интересът на учениците и желанието им на научат и направят нещо ново нараства, придружено с „цветно” настроение и весели закачки.

Резултатът от заниманията е, че децата могат да намират много нови математически фигури около себе си, които преди заданието бяха невидими за тях.

В края на учебното занятие децата оцветиха и показаха откритите от тях геометрични фигури и бяха горди, че взеха участие в този интересен проект.

Подобен подход за усвояване на основни понятия от дадена дисциплина, съчетано с обучение по български език може да се приложи и в уроците напр. по музика, история, география, роден край и др.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации