17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Вкусна и чиста вода от чешмата

Виена: Вкусна и чиста вода от чешмата

-- Реклама --

Виенчани пият планинска вода от чешмата 

Фонтанът на Шварценбергплац е открит през 1873 година

Жителите на австрийската столица рядко купуват минерална вода, защото имат привилегията да пият вкусна планинска вода направо от чешмата. Това безценно богатство те дължат на Първи и Втори виенски изворни водопроводи, построени още през 1873, съответно 1910 г.

През лятото близо 1000 мобилни чешми утоляват жаждата на виенчани и гости на града © Wiener Wasser / Knie
През лятото близо 1000 мобилни чешми утоляват жаждата на виенчани и гости на града
© Wiener Wasser / Knie

Първият виенски изворен водопровод е открит след тригодишно строителство на 24 октомври 1873 г и е с дължина 120 км. Официалното му пускане в експлоатация се свързва с откриването на фонтана на Шварценбергплац, който мнозина свързват с намиращият се зад него паметник на Съветската армия. Всъщност този фонтан е символ на преодоляването на недостига на вода и опасността от зарази по това време във Виена. Инициатор и изпълнител на проекта е строителният предприемач Антон Габриели. През 1903-1905 г. зелените площи около фонтана са оформени и засадени с цветя, а през 1905-1906 г. са поставени и светлините.

През 1888 г. вече над 90% от обитаемите къщи от тогавашния градски район са включени към водопровод за питейна вода. Въпреки това, поради присъединяването на предградията към община Виена, в края на 19-ти век се налага строежът на Втория виенски изворен водопровод. Съоръжението с дължина 180 километра е в експлоатация от 2 декември 1910 г. и довежда водата от Хохшваб до Виена за 36 часа. За да се гарантира снабдяването на виенското население с безупречна питейна вода, в областите където преминават Първи и Втори виенски изворни водопроводи, се създават защитени зони. Така през 1965 г. целият планински масив Ракс-Шнееберг-Шнееалпен е обявен за защитена вододайна зона. От декември 1988 г. към съществуващите извори се прибавя и изворът Пфанбауерн, който е включен към водопроводната мрежа на Първи виенски изворен водопровод.

Среднодневният разход на питейна вода на човек във Виена е 150 литра на ден като се взема предвид водата необходима за къпане, грижи за личната хигиена, тоалетна, готвене, миене на чинии, пране, чистене на жилището. Това не е проблем за виенските изворни водопроводи, които доставят почти 95% от годишното потребление от изворите на Ракс, на Шнееберг, на Шнееалпе, както и на планинския масив Хохшваб.

Виенското кафе се сервира с чаша чешмяна вода:
© Eurocomm-PR

Далновидно виенската вода и горите, в които се намират изворите, са поставени под защита на градската конституция, така че на всяко виенско домакинство е гарантирана прясна чиста питейна вода. До града водата стига чрез свободно падане през галерии без употребата на нито една помпа и без обработване и поради гравитационната енергия се използва допълнително за производство на ток.

По материали на Eurocomm-PR

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации