10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаЕвропейска професионална карта

Европейска професионална карта

-- Реклама --

Планирали сте да се установите в друга държава и искате да практикувате професията си, но не знаете дали вашите професионални квалификации са признати от съответната страна. Какви документи са ви необходими, кои професии са напълно признати на европейско ниво и най-вече каква е процедурата за една безпрепятствeна смяна на работната среда може да разберете като се запознаете със същността на европейската професионална карта (European Professional Card, EPC)

ewropeiska karta

Европейската професионална карта (European Professional Card, EPC) е електронна процедура, която можете да използвате за признаване на вашите професионални квалификации в друга страна от ЕС. Тя е по-бърза и по-лесна за управление от традиционните процедури за признаване: можете да следите онлайн заявлението си и да използвате повторно вече качени документи за създаване на нови заявления за различни страни. Европейската професионална карта не е физическа карта. Това е електронно доказателство, че сте преминали административни проверки и че вашите професионални квалификации са признати от страната, в която искате да работите (приемащата страна) или че отговаряте на условията за временно предоставяне на услуги в тази страна.

Когато дадено заявление бъде одобрено, можете да генерирате сертификат за европейска професионална карта във формат pdf. В него ще има и референтен номер, който потенциалният ви работодател може да използва, за да провери валидността на вашата европейска професионална карта онлайн.

Предимства на европейската професионална карта

  • Органите във вашата страна ще ви помогнат при подаването на заявлението и ще проверят дали информацията в него е точна и пълна. Те също така ще удостоверят автентичността и валидността на вашите документи.
  • В бъдеще, независимо дали искате да подадете заявление за дългосрочно установяване или за временно предоставяне на услуги в друга страна, досието ви вече ще съществува в системата и няма да се налага да качвате отново всички документи. Това ще ви спести време при последващи заявления.
  • Ако органите в приемащата страна, които отговарят за вашето заявление, не вземат окончателно решение в разумен срок, признаването на квалификациите ви ще стане автоматично и ще можете да генерирате сертификат за европейска професионална карта.
  • Всеки придружаващ документ може да бъде сканиран и след това качен като отделен файл.

Kой може да ползва тази карта?

Засега можете да използвате процедурата за европейска професионална карта само ако сте:

медицинска сестра с общ профил

фармацевт

физиотерапевт

планински водач

агент по недвижима собственост

Останалите специалисти ще трябва да следват стандартните процедури за признаване на техните професионални квалификации. В бъдеще процедурата за европейска професионална карта ще обхване и други професии.

Професиите, които са включени в европейската карта, могат да използвате процедурата, ако: искате да практикувате професията си в друга страна от ЕС на временен и случаен принцип (временна мобилност) ИЛИ искате да се установите в друга страна от ЕС и да практикувате професията си там постоянно (установяване).

Кандидатсване за европейска карта

За да кандидатствате за европейска професионална карта, първо трябва да се регистрирате в ECAS, системата на Европейската комисия за автентификация. Ще трябва да създадете потребителско име и парола, ако вече нямате такива. След като попълните информацията за профила си, можете да създадете заявление, да качите сканирани по електронен път копия на документи и да ги изпратите на орган във вашата страна.
https://youtu.be/Y_wWkS3FP6w
Пълната информация, както и процедурата по кандидатстване и валидност на европейската карта може да разберете от ТУК.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации