9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПратерът навършва 250 години!

Пратерът навършва 250 години!

-- Реклама --

Виенският Пратер празнува рожден ден!

снимка Елена Масларова
снимка Елена Масларова

Едно от най-предпочитаните места за разходка, спорт и забавление на виенчани и гостите на австрийската столица е известният парк Пратер. Днес той празнува своя рожден ден, навършвайки достопочтената възраст от 250 години! Какво се е случило точно на 7 април? На този ден през 1766 г.  император Йозеф II, първороден син на Мария Терезия, официално обявява даряването на мястото на гражданите на Виена. Ако до тогава прекрасните 6 кв.км. земя са се използвали за лов само от аристократите, от този момент насетне, та чак до наши дни, мястото е привлекателен център за развлечение и излети за бедни и богати.

Когато говорим за Пратера във Виена, често имаме предвид само увеселителния парк или т.нар. Wurstelprater, който е най-старото подобно място за забавление в света. Но виенският Пратер е много повече от това. Емблематични за тази прекрасна зона са още  Централната алея, стадионът „Ернст Хапел”, Крийо. Пратерът предлага и едно от най-големите в Австрия места за разходка на кучета, множество велосипедни алеи, както и спортни центрове. Ресторантите тук са предлагат типични виенски специалитети като особено популярен е печеният джолан в бирарията „Щвейцерхауз“.

снимка Елена Масларова
снимка Елена Масларова

Разбира се, емблема на една от най-посещаваните забележителности на Виена е Riesenrad  или като го наричаме в България – Виенско колело.

То е създадено по повод 50-годишнина от управлението на Франц Йозеф, но за съжаление в деня на празника, колелото остава неподвижно, защото все още не е напълно завършено. Няколко месеца по-късно от Англия пристигат инженерите Уортън Басет и Сесил Буут, придружавани от шестима монтажисти. Към тях се присъединява и австрийски инженер и всички заедно работят по издигането на конструкцията. Тя е висока 64,75 м и тежи 430,05 тона. Централната ос на колелото, тежаща 16 тона, е изработена от специална стомана в Глазгоу и е докарана в Пратера на платформа, теглена от 16 коня. Голяма част от материалите за изграждането на съоръжението са внесени от Англия.

Тогава никой не си е представял, че огромното колело ще остане толкова дълго време и ще се превърне в един от символите на австрийската столица. Но то надживява повечето виенски колела, построени по това време. Първото такава атракция е издигната в Чикаго през 1893 г. и е демонтирана през 1913. През 1926 г. са премахнати и колелата в Лондон, Блекпул и Париж. До 1950 г. и Виенското колело очаква датата, в която ще се превърне обратно в купчина желязо. Това така и не случва, включително и защото в един момент цената за демонтирането му става по-висока от цената на вложеното в него желязо. Преживяло Първата световна война, през 1940 година колелото е обявено за паметник. През 1944 г. пожар унищожава голяма част от вагоните, но на 1-и май 1947 г. то отново е пуснато в експоатация, макар и само с 15 вместо обичайните 30 кабинки.

снимка Елена Масларова
снимка Елена Масларова

Днес Виенското колело е частна собственост. За юбилея на Пратера вагоните ще бъдат подменени. Новите кабинки ще имат шест вместо четири прозореца, климатична инсталация и отопление през зимата. Те са проектирани точно по оригиналния план от 1897 г.

Със скорост от 2,7 км/ч. те се изкачват бавно нагоре, разкривайки постепенно красотите на Виена. Всъщност червените вагончета приютяват не само туристи, решили да погледат от високо имперската столица. Някои от тях са пригодени за ресторант и могат да се наемат.

wiener-riesenrad-candlelight-min

В тях можете да се насладите на романтична вечеря на свещи, да зарадвате приятели със следобедно кафе с торта Сахер и виенски щрудел, както и да се ожените.

 

Предишна статия
Следваща статия
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации