17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПри нужда Австрия е готова да затвори южните и източните си граници

При нужда Австрия е готова да затвори южните и източните си граници

-- Реклама --
Йохана Микъл Лайтнер снимка: APA/HELMUT FOHRINGER
Йохана Микъл Лайтнер снимка: APA/HELMUT FOHRINGER

Намерението на Германия да вдигне контролите по границата си с Австрия няма да повлияе върху плановете на австрийското правителство да затвори южните и източните си граници. Това стана ясно днес от изявление на вътрешната министърка Йохана Микъл-Лайтнер по Ö1. Действията на германците тя окачестви като „разбираеми, защото Австрия, затваряйки границите си, върши работата на Германия”.

Германският вътрешен министър Томас де Майцире, който беше във Виена, заяви, че с оглед намаления брой мигранти, границата между двете съседни държави могат да бъдат отново освободени от контрол. Това може да се случи евентуално в средата на май. Граничният контрол бе въведен през септември миналата година, когато огромна вълна бежанци се отправи към Германия и страната имаше спешна нужда от мерки за контрол на ситуацията.

Австрия очаква бежанският поток да продължи и затова се подготвя да затвори всички възможни алтернативни маршрути, които могат евентуално да бъдат използвани и особено тези, минаващи през Източните Балкани. По радио ORF Йохана Микъл-Лайтнер заяви, че през следващите седмици вниманието на полицията ще бъде насочено към австро-унгарската граница и по-специално района около Хайлигенкройц и Никелсдорф. Ако се налага, Австрия ще затвори границите си, спазвайки европейските правила. Същото се отнася и за граничния пункт Бренер на италианската граница, който също ще бъде строго контролиран. През следващите седмици  се очаква мигрантите отново да започнат да използват Централния средиземноморски маршрут. Само през изминалата седмица по този път са минали 5000 бежанци.

Още в средата на март министърът на отбраната Ханс Петер Доскоцил обяви, че границата между Южен и Северен Тирол трябва да бъде затворена възможно по-бързо. „Австрия ще увеличи граничния контрол поради факта, че външните граници на ЕС все още не са ефикасно защитени. Това означава по-строг контрол на пункта Бренер, където между другото ще има и войници“, каза Ханс-Петер Доскоцил пред германското издание „Ди Велт“ преди няколко дни. Войниците ще помагат при защитата на границите, както и при регистрацията на мигрантите – ще участват в хуманитарната помощ, както и в депортирането им. Доскоцил отново се обяви за създаването на гражданско-полицейско-военна мисия, която да помага на граничната агенция на ЕС „Фронтекс“ по местата на външната граница, където това е необходимо, например България, Гърция и Италия.

Австрия не трябва да информира специално ЕС за плановете си да контролира гранични пунктове, тъй като още през септември 2015 г. страната е предупредила Брюксел, че при необходимост ще въведе временни контроли по границите си.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации