17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПреработка на боклука по виенски

Преработка на боклука по виенски

-- Реклама --

Във Виена боклукът директно се превръща в ток и парно

Заводът за преработка на отпадъци Шпителау се намира почти в центъра на Виена. Проектиран от Хундервасерт той е сред туристическите забележителности в австрийската столица
Заводът за преработка на отпадъци Шпителау се намира почти в центъра на Виена. Проектирано от известния архитект Фриденсрайх Хундертвасер съоръжението е сред туристическите забележителности в австрийската столица

Австрийската столица е забележителен град не само заради великолепните дворци и паркове, но и защото успява умно и ефективно да решава някои от най-важните проблеми, характерни за големите градове. Виена е чиста, не се усеща мирис на боклук, а голяма част от сградите се отопляват с централно парно. Между боклука и топлината в жилищата има пряка връзка.

От 2009 г. в Австрия има забрана за депониране на необработени битови отпадъци. Днес в страната се използват два варианта за преработване на боклука – изгаряне в специални заводи и преработване в механично-биологични съоръжения.

Във Виена са изградени четири съоръжения за изгаряне на отпадъци – Фльотцерщайг, Шпителау, Пфафенау и Зимеринг Хайде. Годишно в тях се оползотворяват около 900 000 тона боклук, опасни отпадъци и шлака. Получената около 1,5 млн. МВтч. топлинна енергия се предава към топлопреносната мрежа. Отоплителната мрежа във Виена е с дължина приблизително 1 200 км и снабдява 350 000 жилища и повече от 6500 промишлени обекта с централно парно. Около една трета от енергията в тази мрежа се подава от заводите за изгаряне на отпадъци.

Виенски енергиен модел

В основата на т.нар. Виенски модел е залегнал принципът за спестяването на първична енергия чрез използване на отпадъчната топлина. Тук се залага на комбинираното производство на електрическа и топлинна енергия чрез когенерация, използването на енергия от термична преработка на отпадъци, увеличено използване на възобновяеми енергийни източници. Използването на децентрализираните форми за добив на енергия като домашни соларни фотоволтаични системи и комбинирани технологии за слънчева и геотермална енергия (зелена топлина) се насърчава от Виенската общината. Чрез този модел годишно се ограничава отделянето на до 3 млн. тона въглероден двуокис във въздуха. Получената при производството на електроенергия в топлоцентралите отпадъчна топлина се използва за централно отопление. Тази когенерация дава възможност за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия при максимално оползотворяване на енергийното съдържание на горивата, а ефективността се покачва от 40 на 86%.

Изгаряне на отпадъци

Инсталациите за изгаряне на отпадъци са част от структурата на общинското енергийно дружество „Виенска енергия” ООД. Те не просто произвеждат екологична енергия, а са и важна част от цялостното управление на виенските отпадъци. Дружеството трупа опит в създаването на енергия от отпадъци от 1963 г, когато  започва работа първата инсталация Фльотцерщайг, най-новата – Пфафенау е отворена преди седем години.

В заводите за изгаряне на отпадъци замърсителите се унищожават с максимална ефективност и се намалява обемът на отпадъка за депониране на сметища. Процесът на горене се следи и вредното въздействие върху околната среда се избягва чрез усъвършенствана технология за пречистване на отработените газове. Вредните емисии в инсталациите за изгаряне на отпадъци на Виенска енергия ООД имат стойности с около 90% под допустимите норми и по този показател дружеството е водещо в световен  мащаб.

Освен ток и парно в централния завод в австрийската столица произвеждат и „хладно“ – има климатична секция, където енергията от боклука през лятото се насочва за охлаждане на сгради.

Пфафенау е най-модерната инсталация за преработка на отпадъци във Виена.
Пфафенау е най-модерната инсталация за преработка на отпадъци във Виена.

Рециклиране

Вече 30 години във Виена отпадъците се събират разделно и по възможност се рециклират. В града са разположени общо 2100 000 контейнера за разделно събиране на хартия, стъкло, биологични отпадъци и боклук, който не може да се преработва. Отделно дейстават 18 сметища и още 100 пункта за проблемни отпадъци.

Статистиката показва, че годишно в Австрия на глава от населението се „падат” по 620-630 кг. отпадъци. Община Виена е монополист във всички дейности, свързани със сметта. Единствено при събирането и извозването на боклука е направено изключение, но само за най-големите фирми. Те могат да наемат частни фирми за извозване на отпадъците им. Всички останали се обслужват от общински дружества. Виенчани плащат такса смет, която се определя според броя на обитателите в жилището. Собствениците на къщи с градина плащат по-висок налог заради по-големия обем биологични отпадъци.

Всяка година виенчани събират около 350 000 тона боклук разделно. По този начин в обикновените кофи за боклук отиват с 40% по-малко отпадъци. Това означава 75 00 тона по-малко въглероден двуокис.

Бележка: Тъй като заводите за преработка на отпадъци във Виена са много интересни и като архитектура, и като технически възможности, ще им отделим специално внимание в отделен материал.

Статията е подготвена със съдействието на Ойроком-ПР София

___________

Още по темата:

Виена: Следпразнична употреба на елхите

Евровизия 2015: И победител е.. Планетата Земя

Най-високият дървен небостъргач в света ще се строи във Виена

Виена: Домати, малини и билки на Карлсплац

Виена насърчава вертикалното озеленяване

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации