6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноЗлатното сърце на София

Златното сърце на София

-- Реклама --

Документалният филм Златното сърце на София” на Найо Тацин и Горан Благоев разказва неизвестната и пълна с обрати история на храм-паметника „Св.Александър Невски“. История, която отразява сложното битие на България от годините непосредствено след Освобождението до наши дни.

Screen Shot 2016-03-08 at 21.00.34Патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски” е един от най-ярките символи на София. Храмът е известен със своята богата история, която е част от планираните мемориални проекти по повод Освобождението на България през 1878 г.

Пред камерата на Иван Обрейков се редуват икони, стенописи и архитектурни детайли, които посетителите няма как да видят с такава яснота. А известни специалисти като проф. Калин Янакиев, Тивериополският епископ Тихон, Горан Благоев, Аделина Филева споделят факти и размисли за историческото, архитектурното, символното, духовното и културното значение на храма. Включени са и архивни кадри, като сред най-впечатляващи са тези с великия бас Борис Христов.

строеж на храм александър невскиОсновният камък е положен през 1882 г. при изключителна тържественост, а строежът изцяло е завършен през 1912 г. Храмът е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев. А един от развенчаните митове е, че храмът е построен с руски средства. Всъщност той е финансиран почти изцяло от дарения на българските миряни, като има и държавно участие. България плаща, но строят руски архитекти.

Споровете около изографисването на катедралата, както и дебати относно културно-историческото й присъствие през изминалите десетилетия, са основната водеща сюжетна линия. Работата по стенописите и иконите също е била възложена само на руски художници (най-голямото име сред които е Виктор Васнецов), но след бурните протести са включени и наши живописци като Антон Митов и Иван Мърквичка.

След прожекцията на вашите въпроси ще отговори д-р Горан Благоев, сценарист и сърежисьор на филма, водещ на предаването „Вяра и общество“ на БНТ.

„Златното сърце на София“

Документален филм

България, 2014г., 67 мин.

(Английски субтитри)

кога: 10.03.2016 г., 19.00

къде: БКИ “Дом Витгенщайн”

Parkgasse 18, 1030 Wien

Сценарий: Горан Благоев

Режисьори: Найо Тицин и Горан Благоев

Оператор Иван Обрейков

Артист Васил Бинев

С участието на проф. Калин Янакиев, Тивериополски епископ Тихон, д-р Горан Благоев, Аделина Филева, Ваня Гезенко, Мария Зъбова, Дана Дечева

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации