10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийските фенове са покрусени от загубата на Трифон Иванов

Австрийските фенове са покрусени от загубата на Трифон Иванов

-- Реклама --

Дербито между столичните отбори ”Рапид” и Аустрия” ще започне днес с минута мълчание в памет на българския футболист

Ivanov-Meister-1500x000„Ужасна и неочаквана новина пристигна днес от България. Българският футболен съюз съобщи, че Трифон Иванов е починал от сърдечен инфаркт” С тези думи започва съобщението, публикувано на сайта на ФК „Рапид”, в който Трифон Иванов игра между 1995 и 1997 г. Въпреки че бе част от тима на зелено-белите за сравнително кратко време, той остави неизлечима следа в историята на отбора и в сърцата на неговите фенове. Именно с Трифон Иванов в състава си „Рапид” става шампион на Австрия през 1996 г. и достига до финала на Купите на носителите на купи. По-късно легендарният защитник игра и за другия столичен отбор – „Аустрия„.

За тези златни години на зелено-белите и приноса на българския защитник припомняха вчера и всички австрийски медии. Снимки и видео клипове от успехите на българина се разпространяваха през целия ден из социалните мрежи. Реакциите на медиите и феновете показаха, че за краткото време, в което Трифон Иванов е бил част от австрийския футбол, той е спечелил сърцата и уважението на феновете. 20 години по-късно спомените за неговата игра, скромност и отдаденост на отбора са живи. Австрийците не спестиха суперлативи за него и изразиха искрената си болка от внезапната загуба.

Медиите

„Почина футболната икона Трифон Иванов”, пише „Der Standard” и припомня кариерата на защитника в Австрия. “Die Presse” също съобщи за загубата „Почина някогашното либеро на Рапид”. „Заради страховития си външен вид Иванов стана култова фигура”, коментира изданието и припомня успехите на столичния тим през 90-те години. „Култовото либеро Иванов почина” гласи заглавието и на „Kurier”. Австрийското радио и телевизия също отделиха време за тъжната новина.

Трифон Иванов срещу Ерик Кантона снимка Schneider G.
Трифон Иванов срещу Ерик Кантона
снимка Schneider G.

Феновете

Най-затрогващи обаче са стотиците коментари на феновете в интернет. На страницата във Фейсбук на „Рапид” и „Аустрия” хиляди хора изразиха съпричасността и болката си от загубата. Големите успехи, които Трифон Иванов донесе за тима на зелено-белите през 90-те години, завинаги го свързаха с този отбор. Много хора споделиха своите спомени от срещи с Иванов или пък възторга си от неговата игра на терена. Стотици заявиха, че зелената тениска с номер 4 винаги ще остане за Трифон Иванов. Сред коментарите на австрийците имаше и такива от българи, които към успехите на Трифон Иванов в Австрия, прибавяха и постиженията му с националния отбор на България и особено успеха на Световното първенство през 1994 г. „Като чета коментарите тук, съм горд, че съм българин. Благодаря ви, приятели!“, пише наш сънародник във Фейсбук.

Trifon Ivanov1

Ето какво написаха хората, които и до днес, 20 години след като българският футболист напусна Австрия, го помнят и уважват:

С Трифон Ивнов в състава си през 90-те години Рапид беше невероятен тим. Този отбор ме направи верен фен на Рапид и до днес. Важна част от този пъзел ни напусна днес. Почивай в мир, Трифоне!”

„Той беше горд член на отбора и прекрасен човек! Каква загуба за футболния свят!”

„Той е сред първите ми спомени за Рапид. Невероятен защитник!”

„Той беше моят абсолютно любим футболист. Световна класа! Без него никога нямаше да стигнем до финал през 1996 г. Последно благодаря за всичко, Трифон! Почивай в мир!”

„Липсват такива играчи днес на терена. Благодаря за всичко, Трифон!”

„Беше и винаги ще остане легенда за зелено-белите. Невероятно скромен и сърцат човек. Раздаваше се за отбора.”

„Беше първият играч, който влагаше мисъл в играта и знаеше какво прави на терена.”

Трифон Иванов изигра 53 мача с цветовете на „Рапид” и вкара седем гола. След конфликт с тогавашния треньор на отбора, той напусна и отиде за кратко в „Аустрия”, където остана един сезон и участва в 11 двубоя.

Днешното дерби между „Рапид” и „Аустрия” ще започне с минута мълчание в памет на българския футболсит. Играчите ще излязат на терена с черни ленти на ръката, за да изразят почитта съм към футболната легенда, донесла толкова радост на феновете си.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации