10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарските разходки из Лондон

Българските разходки из Лондон

-- Реклама --

След като сайтът Дневник публикува статия за първата годишнина на тематичните разходки „Непознатата Виена“ с нас се свързаха Деси и Бойко от Лондон. Оказа се, че и те имат сходна идея и бяха любопитни да научат повече за инициативата на Меланж Булгарен и за нашата екскурзоводка Диана Пиперова. Много сме благодарни на новите ни приятели затова, че ни представиха в своя сайт „Разходки из Лондон„.

Сега е ред на българите в Австрия да научат повече за сънародниците си в британската столица. Деси и Бойко ни разказват за всички техни инициативи и проекти, с които целят да направят българската общност в Лондон по-видима в културен и социален аспект.

Наистина е много хубаво българите по света да се откриваме, опознаваме, да обменяме идеи и да се вдъхновяваме.

24-May-Teo-Totev (26)
Българи в Лондон отбелязват 24 май снимка Тео Тотев

Интервю Елица Ценова

Бихте ли се представили – от колко време сте в Лондон, какво ви доведе в британската столица, с какво се занимавате?

Деси и Бойко -
Десислава Дякова и Бойко Боев

Ние сме Десислава Дякова и Бойко Боев – партньори в живота и в изграждането на българска общност в Лондон. Деси е завършила история на културата, а Бойко е медиен юрист. Двамата имаме много общи интереси, които ни дават самочувствието, че можем да бъдем интересни и за други хора, увличащи се по история, култура и социални събития.

Деси обича да пътешества и преди 3 години й хрумна, че може да промени мястото, от което започват пътешествията й. Преди началната точка беше София, а сега е Лондон.

Бойко се премества в Лондон преди 8 години, заради работата му в международна организация, която подкрепя развитието на медиите и свободата на изразяване.

В последната година двамата изграждаме общност от българи, отворени към контакти с Лондон и лондночани. Всичко започна от разходките из Лондон. До днес организираме разходки из известни квартали или паркове на британската столица. С този наш проект станахме популярни. Ако преди разходките бяха един път месечно, сега са всяка седмица. Заради сезона напоследък организираме срещите си в музеи, където показваме и разказваме за подбрани от нас експонати. Продължаваме да организираме и разходки в квартали, в които живеят членове на групата ни. Идеята дойде от желанието на българите да са домакини. Тъй като домовете в Лондон са малки, решихме, вместо да се каним на гост вкъщи, да показваме любопитни места от нашите квартали. Така пак се чувстваме домакини.

В нашата група членуват почти 900 човека. Ако искате да се включите, потърсете ни в мийтъп и заповядайте на някоя от разходките ни в Лондон.

Участници в "Разходки из Лондон" почиват на Berkley Square снимка Тео Тотев
Участници в „Разходки из Лондон“ почиват на Berkley Square
снимка Тео Тотев

Другият проект, който подкрепяме с личните си усилия, цели ученици от едно от българските училища в Лондон да разкажат техните истории, както и на техните родители в проект, който  правим в партньорство с Голдсмит колидж, част от Лондонския университет и Британския филмов институт. Децата споделят как са дошли от България, какво си спомнят от първия си ден в Лондон или английското училище и как им се вижда България по време на ваканциите, които прекарват там.

Наскоро създадохме Лондонска българска асоциация. Тя се роди благодарение на познанството ни с много способни българи в Лондон, които желаят да участват като група в живота на британската столица. Целите на асоциацията са да популяризира прояви на българи, с които ще станем забележими в Лондон и Великобритания, както и да помогне за връзките на българите с британските институции, за да можем да участваме в обществения живот. Ние искаме също да съберем и съхраним историята на българската миграция във Великобритания.

Как се роди идеята за български разходки из Лондон? Спомняте ли си първата разходка? 

През 2013 г. Бойко изминава Камино, Пътят на Свети Яков. След 24 дни, в които всеки ден общува с непознати хора от цял свят, решава, че българите в Лондон могат да се събират и да споделят времето си, докато се разхождат.

Първата разходка беше част от Capital Ring, маршрут, който обикаля Лондон през паркове и езера и е дълъг 120 км. След като го извървяхме се заехме с преход през лондонската част на река Темза. Предстои ни да разгледаме каналите на Лондон, покрай които сега се преместват млади, модерни хора и тези райони стават много популярни. Желанието ни да продължим да се разхождахме заедно ни насочи към идеята да организираме разходки всяка събота или неделя, ако времето е подходящо.

За разпространение на информацията за предстоящите разходки използваме нашия сайт Разходки из Лондон, както и профилите ни във Фейсбук:  и в Туитър: London 4 Bulgarians.

Разходка сред природата снимка Тео Тотев
Разходка сред природата
снимка Тео Тотев

Как избирате маршрутите? Търсите ли български връзки, доколкото това е възможно в Лондон?

Водени от разбирането, че най-добре можем да опознаем града, в който живеем, като се разхождаме из него, подбираме маршрутите, според интересните личности, живели на местата, които ще посетим.

Българските следи в Лондон не са много, но ги търсим, защото чрез тях опознаването на британската столица е по-лично. Например, миналата неделя при посещението ни в музея на Виктория и Албърт показахме женска диадема, правена в средновековен Преслав. Тя е откупена за музея на търг през 1851 г. Преди няколко месеца в Британския музей бяха изложени пафти и елек от Сливенско. По време на разходката ни в Сохо видяхме, че на улицата, на която е живял Моцарт се намира най-известният джаз клуб в Лондон, в който е свирил Милчо Левиев, а певицата Милена е имала шанса да пее в рок – клуб Марки (Marquee Club), преди да го затворят през 1996 г. Повече за разходката ни в Сохо можете да прочетете на нашия сайт.

Вашият блог е вече на една година и се разширява с нови теми. Какви рубрики искате да прибавите към него?

Нашият блог „Разходки из Лондон“ навърши една година. Неговото създаване е логично продължение на желанието ни да направим Лондон по-познат на българите. Искаме да пишем повече за българите във Великобритания и в частност за Лондон.

Какво ви мотивира и вдъхновява да се занимавате с този вид дейност?

Искаме да се чувстваме добре в Лондон. Като го опознаваме, градът ни става свой. Обичаме да споделяме преживяванията си с хора с подобни интереси. Това, че са българи, е възможност за нас да участваме в живота на града не само индивидуално, но и с група. Понеже българите не са познати и забележими в Лондон, ние допринасяме това да стане. Вдъхновяващо е, че имаме обща мисия.

В Олимпийския парк снимка Тео Тотев
В Олимпийския парк
снимка Тео Тотев

С какво тези разходки са важни и как те обогатяват живота на нашите сънародници?

Разходките са възможност да научим повече за града, в който живеем, да създадем приятелства, дори семейства, да говорим с приятели, да споделяме опита си и да си почиваме. Всеки, които има интерес да опознава Лондон, е добре дошъл.

Според вас от какво се интересуват българите в чужбина? 

Българите, както и всички останали мигранти, страдат от сходни тревоги – адаптация, приемане на навиците на местните хора, привикване към езика, хумора, традициите.

Решихме да създадем Лондонска българска асоциация, защото научихме, че хората имат нужда от организация, която да ги обединява и да им помага в опознаването на британските институции и начин на живот. Някои институции, макар да носят подобни имена като българските, не функционират по същия начин. Например, полицията или народните представители. Английските полицаи служат на хората, а не на държавата, а депутатите – на жителите на района, в който са избрани. Затова местните жители търсят депутата си за какви ли не услуги. За да можем да участваме пълноценно в живота на квартала, в който живеем, е необходимо да се научим какви са порядките и правилата.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации