7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Кандидатите за президентския пост се увеличават

Австрия: Кандидатите за президентския пост се увеличават

-- Реклама --

bundespresidentenwahl

Ден след като започнаха официалните дебати в предизборната надпрева за президентския пост, своя кандидат представи и Австрийската партия на свободата (FPÖ). На специална пресконференция днес по обяд Хайнц Кристиян Щрахе обяви, че 44-годишният Норберт Хофер ще представлява партията в битката за мястото в Хофбург.

Така кандидатите с най-големи шансове за кабинета в Хофбург са вече пет – четирима мъже, представители на основните политически партии, и една жена, която се явява като независим кандидат.

В първия дебат участие взеха досегашният социален министър Рудолф Хундсторфер (SPÖ), Андреас Кол (ÖVP), Александър ван дер Белен, подкрепен от Зелените и бившият председател на Върховния съд и независим кандидат Имгард Грис.

presidentschaft
от ляво надясно: Рудолф Хундсторфер, Александър ван дер Белен, Имгард Грис и Александър Кол снимка АРА

В началото на дебата те са били изненадани от предложението на Андреас Кол от консервативната Народна партия  да се откажат от използването на плакати в предизборната си кампания. Само Имгард Грис ясно е изразила позиция, че няма нищо против това предложение, докато останалите кандидати са поискали време да помислят. Единствената дама възнамерява да вложи най-малко средства за популяризиране на кандидатурата си. Тя ще разчита на едва 1 млн. евро, събрани от частни дарения. Ван дер Белен смята, че ще се справи с около 2,5 млн., а на Хундсторфер ще му бъдат необходими между 3 и 4 млн. евро – суми далеч под одобрените 7 млн. евро

Ключов въпрос в президентската кампания ще бъде темата за бежанците. Като членове на основните партии, участващи в правителството, Хундсторфер и Кол подкрепят взетите вече мерки за ограничаване на мигрантите. Ван дер Белен е скептичен към приетата горна граница за броя на бежанците, позовавайки се на Конвенцията за статута на бежанците. Категорично против политиката на правителството е Имгард Грис, тъй като според нея тя противоречи на смисъла на правните разпоредби.

Норберт Хофер снимка АПА
Норберт Хофер
снимка АПА

Кандидатът на FPÖ Норберт Хофер е най-младият сред участниците и бе представен като човека, който трябва да промени президентската институция и да пресече червено-черната система. На пресконференция днес той заяви, че целта му е да достигне до балотаж.

Кой ще наследи Хайнц Фишер, чийто втори президентски мандат изтича на 8 юли 2016, ще решат австрийците на изборите на 24 април 2016 г. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да получи повече от половината валидно подадени гласове. При сегашната ситуация това е почти невъзможно, прогнозират експерти, което ще наложи провеждането на балотаж на 22 май 2016 г.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации