12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия прие един от най-строгите бежански закони в Европа

Австрия прие един от най-строгите бежански закони в Европа

-- Реклама --
Йохана Микъл Лайтнер снимка: APA/HELMUT FOHRINGER
Йохана Микъл Лайтнер снимка: APA/HELMUT FOHRINGER

Днес Министерският съвет на австрийското правителство прие дългообсъждания закон за ограничаване във времето на правото на убежище на бежанците. Той въвежда значителни ограничения за срока на пребиваването на мигранти в Австрия и цели да направи страната по-малко атрактивна за тях.

След като през миналата година алпийската република прие 90 000 човека, през последните няколко седмици страната предприема редица мерки за ограничаване на броя на оставащите на нейна територия бежанци.

Според новия закон, на всеки три години ще бъде проверявано дали получилият статут на бежанец все още има основания да остане в страната. Ако в държавата, от където идва, вече не се води война и няма военни действия, той ще бъде депортиран. Изключения ще се правят само в случай, че лицето е добре интегрирано в обществото или са на лице хуманитарни причини. Всеки отделен случай ще бъде разглеждан индивидуално. На получилите право на временно убежище ще бъде издавана лична карта.

Особено строги са предвидените ограничения за събиране на семействата. Тези, които имат само временна защита, ще могат да подават молба за взимане на останалите членове на семейството след три, а не както е досега, след една година. За бежанците, идващи от страни с война (Сирия), този срок ще бъде три месеца след получаване на статута. Другото условие за събиране на семейства е доказването на достатъчно средства за живот.

Новите правила засягат всички бежанци, подали молби след 15 ноември 2015 г. и все още чакащи решение.

Вътрешният министър Йохана Микъл Лайтнер изрази задоволството си от строгия закон, а нейният съпартиец от консервативната Народна партия и вицеканцлер Рейнолд Митерленер го окачестви като „послание, както към гражданите на Австрия, така и към останалите държави“. Според канцлерът Вернер Файман новият ограничителен закон ще помогне на страната да намали значително броя на бежанците на своята територия и да постигне приетата горна граница от 37 500 молби за убежище през 2016 г. Той не пропусна да отбележи, че би предпочел в сегашната ситуация да има общо европейско решение, но след като такова не може да се постигне, всяка страна ще трябва да търси начини да се справи с проблемите.

В същото време от Caritas изразиха опасения, че новите правила ще направят по-тежък процеса за интеграция на мигрантите и ще затруднят значително събирането на семействата.

____________

Още по темата:

Австрия въведе горна граница за броя на бежанците

Австрия предлага мерки за справяне с бежанската криза

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации