8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийската банка BAWAG ще предлага и ислямско банкиране

Австрийската банка BAWAG ще предлага и ислямско банкиране

-- Реклама --

По новите сметки няма да се начисляват лихви съгласно правилата на Шериата

BawagАвстрийската банка Bawag обяви, че от февруари ще пусне нов продукт – Islamic Banking. Новият вид сметки ще се наричат „Amana“ (доверие) и по тях няма да се начисляват никакви лихви, така както повелява ислямският закон. Притежателят на такава сметка ще заплаща само таксата за поддържането й, която ще покрива и разходите по разплащанията.

Този вид услуга е насочен към живеещите в Австрия мюсюлмани, които са около 600 000 човека, и главно към турските и босненски граждани, за които са предвидени и консултации на майчин език. Очаква се интерес да прояват и новопристигналите мигранти. От банката допълват, че всеки желаещ, независимо от религията си, може да отвори такава сметка.

Пилотният проект ще започне в началото на февруари в три филиала на Bawag  във Виена.

Социалните мрежи в Австрия вече са залети от гневни коментари, а някои клиенти заплашват, че ще напуснат банката. Припомняме, че в края на миналата година търговската верига Spar пусна в част от магазините си месо „Halal“ (разрешено), предназначено за клиенти мюсюлмани. Поради големия брой оплаквания, търговската верига се принуди да спре продажбите на този продукт.

Особености на ислямското банкиране

Според правилата на Шериата забранени са инвестициите в хазартни игри, порнография, търговия с оръжия, както и инвестициите във фирми, произвеждащи свинско месо и алкохол или в предприятия с високи дългове.

Като цяло финансовите продукти на ислямските банки са по-силно обвързани с реалната икономика, отколкото тези на обичайните банкови институции, тъй като религията предписва всяка парична сделка да се извършва на базата на реално съществуващи стоки или услуги. По този начин са изключени високоспекулативните финансови транзакции, също както и вземането на лихви като печалба от заемането на пари. Така клиентите на ислямските банки не могат да получат заем, такъв, какъвто е познат в западния свят. Вместо това банките закупуват желания от клиента обект, например жилище, и после си връщат обратно парите под формата на месечни вноски, но с известна надценка.

Тъй като банките сами закупуват обекта на сделката, те поемат и риска от евентуални загуби. Това е и един от основните принципи на ислямското банкиране – поделянето на печалби и загуби между клиенти и банки, намиращи се в партньорски взаимоотношения. Затова и например клиентите получават „парични надбавки“, наподобяващи лихви за вложените от тях средства. Забраната за получаване на лихви е „вдигната“ от католическата църква през 1830 г.

Смята се, че средствата, управлявани от ислямски банки или фондове, нарастват годишно с 10-15%. С тях се оперира в над 75 страни – включително в САЩ, Великобритания, Франция, Германия и др. Много от големите играчи на пазара – като Citigroup, BNP Paribas, HSBC, Deutsche Bank, предлагат съвместими с Шериата финансови услуги. В Европа лидер в областта на ислямските финанси е Великобритания, а в мюсюлманския свят значим център е Малайзия.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации