10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалокултураизкуствоПътуващата изложба на Plakatkombinat

Пътуващата изложба на Plakatkombinat

-- Реклама --

Освен в БКИ „Дом Витгенщайн” във Виена, плакатите от филмовата колекция на plakatkombinat.com бяха показани в изложби в Casa Del Cinema на Празниците на българското кино в Рим, по време на So Independent в Bow Tie Cinema в Ню Йорк и в българското консулство там, както и по време на Киномания в Дома на киното в София.

Текст Даниел Ненчев

междузвездни войни
междузвездни войни – Star Wars -Kokimoto

Една от най-интересните изложби на българско изкуство от съвременни художници във Виена през годината беше озаглавена „Обичам този филм”. В нея платформата за плакатно изкуство plakatkombinat.com представи нови авторски плакати на популярни български и световни филми.

Screen Shot 2015-12-21 at 11.03.17„Обичам този филм” е дело на 26 съвременни български графични дизайнери. В него те показват своята авторска гледна точка към емблематични филми чрез общо 60 произведения на плакатното изкуство. Проектът припомня една от функциите му – да дава нов смисъл на филмите и тяхната идея да бъде представена по нов, художествен, дизайнерски, артистичен, а не просто информативен начин. Заедно с това, истинският авторски плакат заживява свой собствен живот като произведение на изкуството.

Поводът е 100-годишнината на българското кино.

Освен в Дом Витгенщайн във Виена, плакатите от филмовата колекция на plakatkombinat.com бяха показани в изложби в Casa Del Cinema на Празниците на българското кино в Рим, по време на So Independent в Bow Tie Cinema в Ню Йорк и в българското консулство там, както и по време на Киномания в Дома на киното в София.

Новите графични произведения представляват художествени интерпретации на класики от българската кинематография като Козият рог, Опасен чар, Лачените обувки на незнайния войн, Осъдени души, Време разделно, Оркестър без име, Всичко е любов, Крадецът на праскови, Вчера, Господин за един ден. Също така – Понеделник сутрин, Баш майсторът, Преброяване на дивите зайци, Случаят Пенлеве, Мера според мера, Адаптация, а и на популярни и успешни български филми от последните години като Светът е голям и спасение дебне отвсякъде, Тилт, Писмо до Америка, Източни пиеси, Мисия Лондон.

Print
Всичко е любов -All is Love-Anna Simeonoff

Художниците разработват по нов, оригинален начин и класики от световното кино като Сладък живот, Кръстникът, Междузвездни войни, Шофьор на такси, Невероятната съдба на Амели Пулен, Матрицата, Закуска в Тифани, Портокал с часовников механизъм, Списъкът на Шиндлер, E.T., Малена, Полет над кукувиче гнездо, Боен клуб, 2001: Космическа одисея, Фрида, Джеймс Бонд, Мементо, Огледало, Голямото плюскане, Маями Вайс, Отблизо, През тъмно огледало, Фрида.

Участват: Иван Газдов, Теодор Ушев, Андон Георгиев-Andonasty, Иван Христов-Fontan2, Мариян Дзин, Стефан Чинов, Димитър Трайчев, Георги Янков, Филип Попов, Ясен Згуровски, Калоян Илиев-Кокимото, Филип Бояджиев, Николай Младенов, Светлин Балездров, Йалокин Вортеп, Милена Вълнарова, Дамян Дамянов, Мариета Ценова, Марио Иванов, Светлана Мирчева, Николай Тонков, Милен Гелишев, Надежда Комитска, Максим Мокдад, Николай Петрусенко и Анна Симеонова.

;
Козият рог -The Goat Horn-Andon Georgiev

Освен филмовата колекция, в онлайн галерията на plakatkombinat.com и в различни изложби по света са представни и произведения вдъхновени от добри примери в съвременната българска архитектура, световни мегаполиси, но най-вече – свободни авторски произведения на плакатното изкуство.

В момента Plakatkombinat.com представя и продава избрана селекция от 230 специално създадени за галерията работи в лимитирани серии. Платформата запознава публиката в България и по света с изкуството на 38 водещи български автори от областта на графичния дизайн, плаката, илюстрацията и графиката.

Още по темата:

Изложба: „Обичам този филм“

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации