3.7 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенаГласовете на улицата - Stimmen der Strasse

Гласовете на улицата – Stimmen der Strasse

-- Реклама --

Ние живеем в една социална среда, в един град, делим едно пространство и всеки един човек е пряк участник в изграждането на това общо пространство. Затова, ако не мнението на всеки един от нас, то чие мнение е важно да бъде чуто и отразено?

Текст Лора Иванова, студентка по политология във Виенския университет

Видео Лора Иванова и Матиас Тониц

Screen Shot 2015-12-13 at 23.13.33„Гласовете на улицата“- Stimmen der Strasse е проект, който двама студенти по политология във Виена – Лора Иванова и Матиас Тониц наскоро организираха и успяха да реализират в първите му две части. Двете видеа, които ви представяме тук, но могат да се видят и на YouTube канала “Offenes Mikro”, представляват компилации от интервюта, заснети и проведени из виенските улици с различни хора, които смело изявяват готовност да застанат пред камера и да дадат гласност на собствените си мнения по актуални политически теми. Така например, с първото си щурмуване из градската среда Матиас и Лора успяват да съберат интересни гледни точки относно конфликта в Сирия и да проучат нагласата на хората за бъдещето на Европа. При второто видео акцентът пада върху темата за актуалния възход на десните партии и на политиката за строго засилено наблюдение на личните данни.

След публикуването на първото видео, много хората се объръщат към тях с един и същ въпрос: Каква е целта на проекта и защо се провеждат тези интервюта?

Целта на проекта „Stimmen der Strasse“ далеч не е едностранна. Напротив тя се намира дълбоко в процеса на комуникация, която студентите се стараят да реализират всеки път, когато излизат навън и заговарят хората, случайно срещани на улицата. Ако се замислим, всеки един от нас ежедневно се разминава със стотици, може би хиляди други хора, дори само на път за работа или училище. Тези хора, ние определяме като непознати, защото не знам нищо за тях, освен в каква цветова гама са решили да се облекат днес. Истината е, че колкото сме непознати един за друг, толкова сме и свързани по определен начин в нещо от изключителна важност за всеки от нас. Ние живеем в една социална среда, в един град, делим едно пространство и всеки един човек е пряк участник в изграждането на това общо пространство. Затова, ако не мнението на всеки един от нас, то чие мнение е важно да бъде чуто и отразено?

Wird eine militärische oder eine friedliche Lösung für Syrien wahrscheinlicher? Wie stehen Sie zur momentanen Flüchtlings- und Migrationsbewegung? Wo sehen Sie Europa in drei Jahren?

Следвайки това разбиране, с проекта „Stimmen der Strasse” Лора и Матиас се опитват да дадат възможност на тези, които имат желание да изразят собствените си виждания за събитията и промените, засягащи нашия общ социум. Публичните медии отделят недостатъчно внимание на индивидуалните мнения на обикновенните граждани и медийният поток обикновено е сцена за изява само на конкретни политически фигури. В контраст на това, много от хората се мотивират открито да вземат участие и да разкрият пред обществото разбиранията си. Споделянето на една обща среда, повлияна от процеси, в които ние заедно и/или поотделно оставяме своите отпечатъци, ни навежда на мисълта, че в днешно време много повече фактори ни събират, отколкото разделят. Чрез проекта „Stimmen der Strasse“ създателите му са вдъхновени да покажат, че не различията в мненията и вижданията по поставените теми ни разединяват, а поставянето на определени групи от хора в категории и изграждането на бариери между тях. Много повече, тези индивидуални и различни интерпретации на важни, общественозасягащи въпроси ни обединяват в един ценнен и градивен процес на обмен на знания, информация и изводи. В този процес, ние не сме непознати, никога не сме били и никога няма да бъдем.

Лора Иванова – е студентка по политология във Виенския университет. Заедно с нейния колега Матиас Тониц организира инициативата “Гласовете на улицата”, чиято цел е да събере различни мнения по актуални политически теми. Инициативата на младите студенти тепърва ще изгражда своя облик, kойто се гради от хората, изявили желание да участват. Тъй като интересните теми край нямат, a мотивацията расте, процесът е изключително забавен и зимата не плаши двамата доброволци.

Дотогава, всеки от вас, който има желание да сподели идеи, мисли или нови предложения, да не се колебае и веднага да се свърже с тях. Очкават Ви!

lora.kr.ivanova@gmail.com, matthias@40000kmwestli.ch.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации