5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалотуризъмекологияДиана Арсова: Не спирайте да мечтаете, събирайте мигове, а не неща

Диана Арсова: Не спирайте да мечтаете, събирайте мигове, а не неща

-- Реклама --

Една българка в Холандия и нейната полярна мечта. 

Screen Shot 2015-12-06 at 00.50.41

Fjällräven Polar 2016” е истинско предизвикателство за оцеляване сред безкрайните ледени полета на арктичната тундра на Норвегия и Швеция. Стартът на експедицията е през април догодина, като за 5 дни трябва да бъдат преодолени около 300 километра с шейна, водена от кучета при температури от минус 20 до минус 40 градуса.

Диана Арсова се бори за място в изключителната полярна експедиция на Fjällräven. До момента тя водя в класацията на нейната група, където са oбщо 113 човека и се нарежда на 4-то място от общо 980 участника в надпреварата.

Експедицията е организирана и спонсорирана от фирмата-производител на зимно оборудване Fjällräven и няма състезателен характер.  Освен висококачествено облеклко и екипировка за екстремни зимни условия, компанията в продължение на много години насърчава проекти свързани с опазване на околната среда. Мястото, където се провежда експедицията е известно със суровия си климат и специфичната си фауна. Тук може да се срещне полярната лисица, на която е наречена и фирмата. Но резките покачвания на температурите през последните години започват да се отразяват и на това девствено място. Лисиците постепенно се превръщат в изчезваш вид и никой не знае със сигурност какви ще са последствията от трайните изменения на климата не само в района, но и в глобален мащаб. Затова Fjällräven, чрез своите полярни експедиции, се ангажира да тематизира проблема  и да търси решения.

Интервю Нора Динчева

снимки Fjällräven

Как се роди твоята мечта да участваш в полярната експедиция” на Fjällräven?

За експедицията научих миналата година от списание Нешънъл Джиографик и идеята ме грабна веднага. Оттогава не съм спирала да мечтая да съм част от това невероятно изживяване.

Какви са критериите, за да успееш и да те одобрят?

Участниците в експедицията се избират с гласове във фейсбук, по един от всяка група страни. Аз кандидатствам в групата Бенелукс (Белгия, Люксембург, Холандия). За съжаление няма група за България. До момента води в класацията на моята група, където сме 113 човека и се нареждам на 4 място от общо 980 участника в надпреварата. С подкрепата на читателите имам реален шанс да спечеля и да замина на тази експедиция.

Читателите могат да ме подкрепят до 10 декември като гласуват на следния линк: http://www.fjallravenpolar.com/UserProfile/196

Screen Shot 2015-12-06 at 00.49.56Кой може да участва в тази експедиция? Може да участва всеки куражлия в добро здраве и психическа кондиция. Целта на организаторите е да покажат, че няма неподходящи условия. С правилната екипировка и опитни водачи, всеки обикновен човек може да успее. Стига да иска!

 Разкажи ни как ще протече експедицията? Колко дена ще бъде? Къде точно ще се проведе? При какви условия ще се наложи да пребивават участниците? Експедицията продължава 5 дни. Маршрутът е около 300 км и пресича северната граница на арктичната тундра на Норвегия и Швеция. Спи се в палатки, а предвижването става с впрегнати хъскита. Условията са сурови, температурите са между -20 и -40 градуса, а при силен вятър се чувстват още по-осезаемо.

 Българите в чужбина или тези в България те подкрепят повече?

Получавам много силна подкрепа, както от българите в чужбина, така и от нашенците в България. Хората пишат много позитивни коментари за мен и ми пожелават успех както в състезанието, така и на самата експедиция.

Какво целят такъв тип експедиции? Това реклама ли е на фирмата Fjällräven Polar” или има и още нещо, което мотивира хората да бъдат част от едно такова преживяване?

Разбира се, че една от идеите на експедицията е, фирмата производител на зимна екипировка да рекламира своите oблекла и оборудване. Но другата цел на експедицията е да покаже на обикновените хора какво приключение може да бъде животът, колко е ценен и как опазването на природата е грижа на всеки един от нас.

Screen Shot 2015-12-06 at 01.56.37Имаш куче порода хъски, то ще бъде ли с теб, ако те изберат?

В експедицията участвам околко 100 обучени хъскита. Моето хъски тази година няма да може да дойде с мен, защото още е малко и няма да издържи на това натоварване. Много се надявам това да е началото на поредица подобни полярни приключения, и един ден да успея да го взема с мен.

Участваш в надпреварата вече за втора година? Какво се  случи миналия път? С какво си по-добра сега?

Действително кандидатствах и миналата година, но тъй като разбрах за състезанието непосредствено преди началото му, нямах време да се подготвя. Много хора мислеха, че се шегувам, но накрая разбраха, че това е истинска мечта. Тази година семейството ми и приятелите ми силно ме подкрепят, защото знаят колко много значи тази експедиция за мен.

България е страна с богат опит в антрактическите експедиции. В началото на ноември за Антрактида в българската научна база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, замина 24-тата българска експедиция, водена от проф. Христо Пимпирев. А през месец юни бяхме за първи път домакин на консултативното съвещание на държавите по договора за Антарктика и съвещанието на Комитета за опазването на околната среда. Някои от големите въпроси на този форум ще залегнат и в климатичната конференция за изменението на климата, която се провежда в момента в Париж. Искаш ли да бъдеш един ден част от такава научна експедиция? Смяташ ли, че опазването на околната среда и в часност на полярните райони е приоритет не смао на правителствата, но и на обикновените хора?

Работя по цял ден на компютър, затворена между 4 стени. Всеки ден като се прибера от работа си мисля точно това – какъв беше смисъла на този ден, какво промених? Добра съм, в това, което работя, но определено не ми е призвание. Искам да се занимавам с точно такива експедиции или проекти, които имат значение и биха променили нечия съдба, още по-добре, ако тя е общата ни съдба.

phpeogogx
Диана Арсова, снимка: личен архив

Диана Арсова е на 29 години и е горда родопчанка от Смолян. В момента живее в Холандия и работи като компютърен инженер. В свободното си време се занимавам с катерене, каране на колело или ски през зимата. Собственик е на сибирско хъски на 11 месеца. Не спира да мечтае…

Може да подкрепите Диана до 10 декември като гласувате на следния линк: http://www.fjallravenpolar.com/UserProfile/196

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации