8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЧетири свещи и Адвент

Четири свещи и Адвент

-- Реклама --

В католическата традиция Адвентът, коледният венец, календарът и дребните коледни сладки са част от подготовката за Коледа

 

adСедмиците преди Рождество Христово са натоварени с особено значение за християните и са посветени на мирна и всеотдайна подготовката за празника. За католическата църква този период от време започва с първия Адвент и завършва с Коледа. Терминът “адвент” произхожда първоначално от гръцката дума ἐπιφάνεια (в превод – Богоявление). По късно в латинската традиция “adventus” означава пристигане, пришествие, посещение. („Adventus Divi“ – пристигането на божествения владетел). По време на Адвента („geschlossene Zeiten“ – затворени времена), което според старите закони е било от 11 ноември до 6 януари, винаги са се спазвали строги пости. В този период не са били разрешени никакви празненства, забави или сключване на брак. От 1917 г. католическата църква отменя строгите пости. advent-adventskranz-kerzen-100-_v-varxl_625d64Първият адвент е винаги между 27 ноември и трети декември. За католиците това е времето на радостно очакване на две събития – раждането на Исус Христос (първо пришествие) и второто му пришествие. Всяка от четирите недели има точно определена тема. Първата неделя е посветена на раждането на Христос, втората и третата – на Йоан Кръстител, този който подготвя пътя за общественото служене на Господ. На четвъртата неделя се отделя повече внимание на Дева Мария и тайната на боговъплъщението. През този период църквата призовава вярващите повече от всякога да извършват милосърдни дела. В години, когато Коледа се пада в понеделник, Бъдни вечер (Heilige Abend) се счита като четвъртата неделя на Advent. 

Adventskranz

wagenradС времето на радостното очакване на Христос е свързана и традицията да се изработва специален коледен венец с четири свещи на него. Той се появява за първи път през 1839 г. Евангелистко-лютерантският теолог Хинрих Вихерн се опитал да обясни на бедните деца колко дълго трябва да чакат до Коледа. За целта той украсил едно колело от каруца с клонки и сложил 20 малки червени свещи и четири по-големи бели. Този венец служел като календар, отмерващ дните до Святата нощ. Постепенно с годините той се опростил и придобил съвременния си вид – венец от борови клонки с четири свещи. По традиция тези свещи трябва да бъдат бели или виолетови, каквито са официалните цветове на католическата църква, но днес те се срещат във всякакви краски. Първата свещ се запалва в първата неделя след 26 ноевмри. Всяка следваща неделя до Коледа се пали по още една свещ като често ритуалът е съпроводен и с четене на пасажи от Библията. Според някои тълкувания свещите символизират борбата на християните срещу тъмнината в живота, а първата е посветена на надеждата от идването на Спасителя, втората на Витлеем – града, в който е роден той, третата на овчарите, а четвъртата на ангелите, възвестили раждането на Христос.

Adventskalendar

Днес трудно можем да си представим коледните приготовления без големите шарени адвент календари с многобройни прозорчета, скрили парченце шоколад.

adventkalendarИ ако днес, те имат по-скоро комерсиално значение, в миналото тяхното предназначение е било да отброяват дните до Коледа. Според една от версиите за произхода на адвент календарите, първият се е появил през 1851 г. За да не отговаря всеки ден на въпросите на сина си Герхард „Кога ще дойде Рождество”, г-жа Ланг направила от картон специален календар. На него всеки ден до Коледа бил отбелязан с малко прозорче, а в него имало по една сладка. Постепенно изобретението на г-жа Ланг придобило огромна популярност, а през 1908 г. бил издаден и първият печатен адвент календар.

Weihnachtskekse

adventback

Трудно е да си представим Коледа без многобройните коледни сладки. Най-популярни са т.нар. vanillenkipferln или ванилови сладки. Малките сладости, приготвяни във всеки дом и раздавани като подарък между приятели, също имат своята история. Тя се свързва още с жертвените хлябове, които се хвърляли в реката, за да се прогонят злите сили и да се защитят душите на умрелите.

stollenПо-късно започнали да се правят традиционни коледни хлябове – stollen, които са сладки и съдържат парченца стафиди и сушени плодове. Навремето обаче захар можели да си позволят само заможните семейства и затова хората масово приготвяли малки хлебчета, които раздавали за здраве. Именно от тях произлизат и днешните дребни коледни сладки.

 

_____________________________

Още по темата:

Ванилови сладки и Адвент – лесни и бързи рецепти за коледни сладки

Advent, Advent, die erste Kerze brent – разказ за това как, живеейки в чужбина, постепенно „взимаме“ от местните традиции. Без да отстъпваме от своите.

Коледно настроение във Виена – пунш и блясък 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации