12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗа 3 години UniCredit ще съкрати 18 200 работни места

За 3 години UniCredit ще съкрати 18 200 работни места

-- Реклама --

UniCredit е поредната голяма европейска банка, която обявява драстични мерки, за да увеличи печалбата си. Bank Austria ще бъде сериозно засегната от реформите, които включват продажбата на дребното й банкиране и спиране на прекия й контрол в Източна Европа.  1,6 милиона клиенти в Австрия ще бъдат също пряко засегнати от промените

content_image_normalНай-голямата италианска банка по размер на активите UniCredit планира да съкрати 18 200 работни места и да преструктурира или да преустанови „неуспешното“ дребно банкиране в Австрия и лизинговата си дейност в Италия. Банката ще се опита да подобри печалбата си и да заздрави капиталовите си буфери. Допълнително италианците възнамеряват да поемат директен контрол над операциите си в Източна Европа. В момента те се управляват от UniCredit Bank Austria.

В своето изявление kредитната институция обяви, че ще намали персонала си с 18 200 души, чрез продажбата на бизнеса си в Украйна и  на дела си в дружеството за управление на активи Pioneer Global Asset Management.

Съкращенията ще бъдат както в локални и глобални корпоративни центрове, така и в търговски банки в Италия, Германия, Австрия, Централна и Източна Европа.

Рекордно ниските лихвени проценти и увеличаващите се капиталови изисквания налагат нова политика от страна на банковия гигант, който смята да се концентрира върху вътрешния растеж и бизнесите, които абсорбират по-малко капитал и генерират по-високи комисиони.

В Австрия почти 700 работни места ще бъдат съкратени до 2018 г. За сега се предвижда намаляване на филиалите на банката и пренасочване на трудовите договори на служителите от пълен работен ден на половин работен ден. Окончателно решение ще бъде взето в началото на декември. В новия план, който беше представен сряда от Федерико Гициони, главен изпълнителен директор на UniCredit, Австрия трябва да намали разходите си с 9%, което отговаря на 139 милиона евро. В допълнение са предвидени до края на 2018 г. още 14% намаляване на разходите за преструктуриране на персонала.

051819329-fa9d6732-4430-499a-8ea4-aac831d70fc9
Федерико Гициони, главен изпулнителен директор на UniCredit, снимка: rebubblica.it

„Планът ни за развитие до 2018 г. е амбициозен, но в същото време е реален, защото има за цел да потвърди способността на групата да увеличава капитала си с органичен растеж и да повишава рентабилността. Поставяме си тези цели на фона на предизвикателна икономическа среда, забавяне на световния растеж и исторически ниски лихвени проценти. Финансирането на този стратегически план ще стане изцяло със собствени средства”, обяви Гицони, цитиран от банката. Бъдещето е в дигиталните технологии, затова италианският банкер е готов да инвестира приблизително 1, 2 милиарда евро за интернет банка, с 24 часово обслужване и отворена платформа. “Това е отличен начин да се отворят нови пазари с минимални инвестиции”, сподели на срещата Федерико Гициони.

Тежката новина за съкращенията в банковата сфера съвпадна и с обявяването на тримесечните финансови резултати на UniCredit. Нетната им печалба през третото тримесечие на годината е спаднала с 30% на годишна база до 507 млн. евро от 722 млн. евро, но се оказва над очакванията на анализаторите. Експертите прогнозираха нетна печалба за 431,6 млн. евро през тримесечието.

В България UniCredit Bank Austria притежава 99,45% от капитала на УниКредит Булбанк – най-голямата банка в страната по размер на активите. През деветмесечието на 2015 г. УниКредит е спечелила 242,965 млн. лв., или с 26,7% повече спрямо същия период на миналата година. Нетният лихвен доход се е подобрил с 6,9% на годишна база до 354,2 млн. лв., а нетният доход от такси и комисиони – с 12,8% до 146,4 млн. лв. Това показват изчисленията на Investor.bg на база надзорните отчети на Българска народна банка.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации