6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаРеферендум 2015: Ниска избирателна активност на гласуването в Австрия

Референдум 2015: Ниска избирателна активност на гласуването в Австрия

-- Реклама --

Спокойно и без нарушения, но при ниска избирателна активност премина гласуването на референдума в Австрия. В алпийската република бяха открити девет избирателни секции – 4 във Виена и по една в Брегенц, Линц, Грац, Винер Нойщадт и Инсбрук като навсякъде е била създадена безупречна организация.

За разлика от гласуването по време на парламентарните избори миналата година, когато тротоарът пред Търговскато представителство на Рехте Винцайле бе почти целия следобяд пълен с чакащи хора, днес той бе празен. Гласоподавателите идваха по единично, бързо попълваха подготвените декларации и гласуваха в двете отворени секции. Техният брой се преценява между 500 и 600 човека.

Спокойно бе и в двете секции в БКИ „Дом Витгенщайн“, където към края на изборния ден бяха минали около 200 човека. „Реших да гласувам, защото смятам, че това е важно за България“ каза 23-годишен мъж, дошъл с приятелката си. „Убеден съм, че електронното гласуване не само ще улесни участието на българите в чужбина в бъдещи избори, но и ще внесе нова модерна вълна в цялостното управление на страната.“

През октомври 2014 г. 2 199 човека от Виена участваха на парламентарните избори.

Рано сутринта в избирателните секции на Рехте Винцайле беше спокойно.

Според източници на Меланж Булгарен до 12,30 часа в секцията в Линц  бяха минали едва 16 човека. Желаещите да гласуват са получавали изчерпателна информация за начина, по който трябваше да попълнят заявление и след това да упражнят своя вот.

„Много от хората, които познавам не знаят, че днес се провежда референдум, на който могат да гласуват. Други знаят, но не искат да участват, защото смятат, че електронното гласуване не ги засяга”, сподели пред Меланж Булгарен наша читателка от Грац. Тя е гласувала към 9.30 сутринта и в урната към този момент вече е имало няколко бюлетини. Секцията в Грац се намира на централно място в града и е лесно достъпна. Според хората там организацията е била безупречна и всички са били внимателно насочвани да попълнят декларация.

В Брегенц обстановката също е била спокойна, а до урните са се разходили 51 човека (на параламентарните избори 2014 г. гласувалите там са били 115).

В приятна атмосфера около 81 човека са гласували в новооткритата избирателна секция в Инсбрук. През целия изборен ден не са регистрирани никакви нарушения и трудности в изборния процес.

Официални данни за избирателната активност в Австрия все още няма. Те се очаква да бъдат обявени след преброяването на гласовете в секциите и да бъдат обявени от ЦИК утре.

По данни на агенция „Алфа Рисърч“ над 70% от участвалите в референдума са гласували с „ДА“. Активността в България към 18 ч. е била 35,30%. Цветозар Томов,  говорител на Централната избирателна комисия, обяви в интервю за BITelevision, че 20% бариера за референдума е премината и въпросът влиза за разглеждане в Народното събрание.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации