7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаРеферендум 2015: 77% от решилите да гласуват ще подкрепят електронния вот

Референдум 2015: 77% от решилите да гласуват ще подкрепят електронния вот

-- Реклама --

За 40% от хората слабата ангажираност на партиите с каузата за електронното гласуване е израз на стремежа им за запазване на статуквото, сочи изследване на „Алфа рисърч“

ReferendumСпоред данни от изследване на агенция Алфа Рисърч в България общо 58% от населението ще участва на местните избори, а почти 50% – и в референдума.

Сред решилите да изразят волята си по въпроса за електронното гласуване позицията „за“ доминира значително над „против“, а ангажираността на подкрепящите мярката е висока и те споделят мнението, че неглижирането на референдума от страна на партиите е израз на стремежа им за запазване на статуквото. Сред най-големите предимства на електронното гласуване анкетираните оценяват факта, че по този начин вотът ще стане достъпен за повече хора (48%). За 47% този способ ще намали купуването на гласове, а 40% са на мнение, че той ще спомогне в изборите да участват повече хора, чийто гласове не могат да се купят.

И ако за местните избори все пак се говори в общественото пространство, то кампанията за референдума е почти незабележима на фона на общия информационен поток. Над една трета от избирателите не знаят въобще, че има такъв, като в малките селища, сред хората с ниско образование и младите хора в провинцията този дял надхвърля 50%. Две трети от избирателите на ДПС също не са чували за него. При все това обаче 71% от българите смятат, че е важно гражданите да изразят мнението си по въпроса като 49.3% заявяват, че ще гласуват на референдума. 77% от решилите да участват в прекия вот подкрепят електронното гласуване. Делът е изчислен на база реално живеещите в страната, а не въз основа на избирателните списъци, отбелязват социолозите.

Девалвация на доверието

Един на всеки десети анкетирани твърди, че на него лично са му предлагали услуга или пари срещу вот. Това се отнася за всеки четвърти сред българските турци и всеки трети сред ромите.
Разрастването и все по-голямото разнообразяване на практиките за директно мотивиране на избиратели поражда у мнозинството граждани съмнения за честността на изборите в България – 51% от участниците в анкетата смятат, че те са нечестни. Колкото по-склонни са хората да възприемат практиките за директно въздействие като нормални за политиците, толкова по-малко оценяват изборите като честни. Едва 7-11% от избирателите в селата, ниско образованите и представителите на ромски общности смятат изборите за честни. Според социолозите в тези случаи става въпрос за напълно осъзнато и целенасочано търгуване със собствения глас.

buletina

Кой подкрепя електронното гласуване

Най-голяма готовност за участие в референдума и подкрепа на електронното гласуване изразяват хората с висше образование, средното поколение, симпатизанти на ГЕРБ, реформаторите, Патриотичния фронт и на „Движение 21”. Най-слабо мотивира да подкрепят референдума с положителен отговор са възрастните, жителите на селата, ромите и симпатизантите на ДПС.

Прави впечатление голямата разлика в разпределението на гласовете – 77% от решилите да изразят позиция са категорично „ЗА” електронното гласуване, докато едва 13% са твърдо „против”. За 40% от хората неглежирането на дебата за референдума за дистанционно гласуване е израз на стремежа на определени партии да се запази статуквото. Затова и тази група гледа предстоящето допитване като шанс да накарат политиците да се съобразяват с мнението на гражданите. Ако тази възможност бъде пропиляна сега, това ще заглуши енергията и за други всенародни допитвания, смятат социолозите от „Алфа рисърч”.

Проучването е проведено в периода 1-5 октомври сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна, но не отчита нагласите сред българите, живеещи зад граница.

 

elektronno glasuwaneБлогът на българите в Австрия Меланж Булгарен подкрепя идеята за електронно гласуване. Убедени сме, че то ще улесни вота на всички българи зад граница и ще им предостави достъпен начин да упражнят своите граждански права.

 

 

 

___________________

Още по темата:

Референдум 2015: Адреси на избирателните секции в Австрия

Референдум 2015: Агрументи „ЗА“ и „ПРОТИВ“ електронното гласуване

Огнян Минчев: Електронното гласуване ще върне българската диаспора към обществения живот и ще подобри качеството му

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации