6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗапочна учебната година и за българчетата в Залцбург

Започна учебната година и за българчетата в Залцбург

-- Реклама --

Училището ще функционира като филиал на българското училище „Дунав“ в Линц и  ще работи съгласно изискванията на МОН за българските неделни училища в чужбина

Текст Дарина Тонкова, ръководител на българско училище „Дунав“ в Линц

Salzburg pitkaНа 11.10.2015 бе открита учебната година за децата от българското училище в Залцбург. Събитието бе почетено и от почетния консул на България в Залцбург г-н Ерио Хофман. Прочетено бе и приветствие от г-жа Елена Шекерлетова- извънреден и пълномощен посланик на Р България в Австрия.

Първият учебен ден влезе с тихи стъпки за първи път сред българчетата в Залцбург и внесе сред тях много емоции, слънчеви усмивки и много вълнения. Залата беше празнично украсена. От пианото звучеше мелодията на „Облаче ле бяло“. Българският трибагреник, красивата българска покривка, върху която се кипреха питка и училищният звънец, създадоха у всички усещането за една много задушевна българска атмосфера.

Аз лично чаках този момент много отдавна, подготвях се много старателно за първата си среща с децата на Залбург и съм изключително щастлива, че дългоочакваният момент на нашата първа среща вече е факт.

Почетният консул на България в Залцбург арх.Ерио Хофман поздравява българчетата по случай новото училище
Почетният консул на България в Залцбург арх.Ерио Хофман поздравява българчетата по случай новото училище

В деня на откриването се изправих пред деца и родители в качеството си на ръководител на едно българско училище, което вече 10 години работи за българските деца в Австрия – българско училище „Дунав“ в Линц. Едно успешно училище, което привлича все повече деца под покрива си. Разказах им за дългогодишния си опит като учител по майчин език в Австрия. Споделих пред деца и родители колко е важна мисията на българското училище зад граница, колко е важно човек да намери мястото си на новото място на хиляди километра далеч от границите на родината си, интегрирайки се, без да загубва идентичността си. Все повече българчета напускат пределите на родината. Идват в непознатата земя, без да знаят език, без да познават никого. В училището те намират своята България и с помощта на своите учители и нови приятели изминават по-леко пътя към успешната си интеграция.

Salzburg schule

Има и други случаи – вече успешно интегрирали се в държавата семейства, които са осъзнали важността на майчиния език и държат на всяка цена децата им да говорят и пишат на български. Та нали два езика са повече от един! Нали майчиният език е езикът на нашите емоции и чувства! Ако не можем да изразим добре себе си, ако не научим своите деца да изразяват себе си, е възможно да им нанесем големи щети по пътя на тяхното личностно развитие.

Нека не забравяме и факта, че българинът по принцип държи изключително много на образованието и възпитанието на децата си. Такъв е случаят на няколко семейства от Залцбург, които през изминалата учебна година всяка събота изминаваха разстоянието до Линц и обратно, за да водят децата си на българско училище. Тези хора бяха причината да помислим дали не е по-разумно децата да посещават българско училище, без да се налага да изминават толкова много километри.

Една година по-късно мога само да заявя, че съм изключително щастлива и горда от факта, че децата на Залцбург си имат своето българско училище. Основен принос за създаването му са две достойни майки- Наталия Юлджиева и Кристина Димитрова, благодарение на които училището стартира с 25 деца.

Salzburg deca

Учениците ще бъдат разделени в 2 класа. Занятията ще се провеждат всяка неделя в църковния център „Св. Паул“ в Залцбург. Преподавател ще бъде госпожа Катя Илиева – учител не по професия, а по призвание, със 17 години опит в основното училище.

Училището ще функционира като филиал на българското училище „Дунав“ в Линц и  ще работи съгласно изискванията на МОН за българските неделни училища в чужбина. Всички успешно завършили ученици ще получат удостоверение за проведено обучение по български език, литература и история на България.

Силно се надявам, че всички усилия, които положихме до този момент, ще дадат своите плодове. Желая на децата на Залцбург да жънат безброй успехи по пътя на знанието!

На добър път на училище „Дунав“ в Залбург!

Приветствието от извънредния и пълномощен посланик на Р България в Австрия г-жа Елена Шекерлетова можете да прочетете ТУК

_____________

Още по темата:

И в Залцбург ще има българско училище

Ерио Хофман, почетен консул на България в Австрия: България е прекрасна страна

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации