7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКрайнодясната партия на свободата иска ограничaване на пазара на труда за българи...

Крайнодясната партия на свободата иска ограничaване на пазара на труда за българи в Австрия

-- Реклама --

arbeit„Отварянето на пазара на труда за българи и румънци трябва веднага да бъде отменено и някои сектори да бъдат изцяло затворени за чужденци“ поиска говорителят на австрийската Партия на свободата (FPÖ) Херберт Кикъл, цитиран от в.“Ди Пресе„.

От FPÖ се аргументират с актуалните данни – през август 50 135 българи и румънци са били заети на пазара на труда, други 6 315 за били безработни. За десет години броят на българите в Австрия е нарастнал от 6 248 до 19 607 като 13,1% или около 2 568 от тях са безработни. За сравнение броят на турците в страната остава стабилен – 110 000, докато в съседна Германия той рязко се повишава.

В същото време общата безработицата в Австрия продължава да расте като според специалисти тази тенденция няма да бъде овладяна поне до 2017 г. Само през юни 2015 незаетите лица са били 382 000. Чуждестранните инвестиции в страната продължават да спадат, а темповете на растеж на икономиката са силно забавени на фона на други европейски икономики. Докато средният растеж на активите за Европа е 6,7%, в Австрия той е едва 2,5%. Изследване на  OECD показа, че средният брутен вътрешен продукт на глава от населението за страните от OECD е 3,2%, в Германия той е 6,9%, а за Австрия – 1,8%. Шефът на статистиката на организацията Мартин Дюрант отчете, че покупателната способност на населението в държави като Австрия, Гърция, Португалия и Испания остава и през 2015 г. по-ниска спрямо 2007 г.

Пазарът на труда в целия ЕС бе отворен за български и румънски граждани на 1-и януари 2014 г. Тогава австрийските власти не очакваха рязка промяна на ситуацията в страната, тъй като смятаха, че около 5 500 работника, 2/3 от тях румънци, ще потърсят работа в страната на Моцарт. През цялата 2014 г. Службата по социални и трудови въпроси към посолството ни във Виена не бе сезирана нито с единични, нито с масови случаи на неправомерно получаване на социални помощи. От AMS също не представят данни за подобни нарушения от страна на българи. Ако вземем като база общият брой безработни в Австрия през юни – 382 000, то българите съставляват едва 0,67% от хората без работа в алпийската република.

___________________

Още по темата:

Избори в извънредна ситуация

Българските граждани имат право да участват в изборите за районни представителства във Виена

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации