9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийско-българското дружество отбеляза 60-та си годишна

Австрийско-българското дружество отбеляза 60-та си годишна

-- Реклама --
Д-р Карл Блеха, председател на Австрийско-българското дружество от 1973 г. до днес
Д-р Карл Блеха, председател на Австрийско-българското дружество от 1973 г. до днес

Австрийско-българското дружество за приятелство е създадено през 1955 г., непосредствено след оттеглянето на съюзническите войски и обявяване независимостта на Австрия. Неговата цел винаги е била да сътрудничи и подпомага развитието на обществено-политическите и културни връзки между двете държави дори по време на Студената война. Това разказа настоящият председател на дружеството д-р Карл Блеха по време на тържествения концерт, посветен на 60-годишнина от създаването на дружеството.

Самият той е бил близък сътудник на канцлера Бруно Крайски и заедно са развивали идеята Австрия като неутрална държава да бъде свързващото звено между Изтока и Запада. През годините организацията се е утвърдила като една от най-важните инструменти в австрийско-българската външна и културна политика. Нейното официално начало е поставено на 17 ноември 1955 г., а първият председател е професорът по славистика д-р Рудолф Ягодиш. През 1962 г. на поста застава актьорът Хелмут Краус, а през 1966 г. – д-р Макс Нойдебауер. Д-р Карл Блеха е начело на организацията от 1973 г.

Karl Blecha

Сдружението бе поздравено от посланичката на България в Австрия Н.Пр.Елена Шекерлетова и директора на БКИ”Дом Витгенщайн” проф.Румяна Конева. Специален гост на тържеството бе министърът на културата на РБългария Вежди Рашидов, който е на работно посещение в Австрия.

Много австрийци и българи бяха дошли да отбележат 60-та годишнина на Австрийско-българското сдружение
Много австрийци и българи бяха дошли да отбележат 60-та годишнина на Австрийско-българското сдружение

Тържествен концерт изнесоха учениците от националното фолклорно училище „Филип Кутев” в град Котел, които пристигнаха в австрийската столица специално за повода. Връзката между училището и дружеството е именно д-р Блеха, който в качеството си на председател на австрийското дружество на пенсионерите всяка година организира за тях почивки на българското Черноморие. По време на екскурзия из България група пенсионери посетила Котел и концерт на децата от музикалното училище. Впечатлени от богатата фолклорна програма и таланта на българчетата, но разочаровани от условията, в които живеят и учат, австрийските пенсионери събрали пари за ремонт на сградата и закупуване на нови инструменти. По време на тържеството директорката на училището имаше възможност лично да благодари на д-р Блеха за щедрото дарение и подкрепа.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации