17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаРеферендум 2015: Остават броени часове до изтичане на срока за подаване на...

Референдум 2015: Остават броени часове до изтичане на срока за подаване на заявления за разкриване на секции за гласуване в чужбина

-- Реклама --

Очаква се в Австрия да бъдат разкрити избирателни секции в шест населени места

 
ReferendumДнес изтича срокът, в който в Централната избирателна комисия (ЦИК) могат да се подават заявления за разкриване на секции за гласуване извън страната на референдума на 25 октомври. След промяна в закона за първи път в допитването могат да участват и българите, живеещи зад граница.

Въпросът, на който трябва да отговорим с „ДА“ или „НЕ“ е „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”. Той е особено важен за сънародниците ни в чужбина, тъй като при сегашната система те често дори не могат да упражняват конституционно закрепеното право на всеки български гражданин да участва в политическия живот на страната.

В 307 населени места в 40 държави автоматично ще бъдат разкрити избирателни секции, тъй като на изборите в последните 5 години там са гласували над 100 български граждани. За Австрия това са градовете Виена, Винер Нойщат, Брегенц, Линц и Грац. За разкриване на секции извън вече обявените са нужни определен брой заявления – 40 за местата, в които няма дипломатическо или консулско представителство. Както Меланж Булгарен вече съобщи за Инсбрук вече са подадени повече от необходимия брой заявления – 44 и там предстои отварянето на избирателна секция. Срокът за подаване на заявления изтича днес 29 септември. Общо за Австрия към момента (8.45 ч. 29.09.2015) са подадени 81 заявления (изключваме двете заявления от Пърт, тъй като очевидно не са към Австрия, въпреки че ЦИК „премести“ австралийския град в Европа).

Заявлението служи само за разкриване на секция и няма отношение към упражняването на вота в изборния ден. Всички български граждани с избирателни права зад граница ще могат да гласуват в най-близката им открита избирателна секция. Тези, които са подали заявление за разкриване на секция в чужбина, ще бъдат заличени от избирателните списъци в България.

buletina

Всички, които искат да подадат заявление могат да направят това по следните начини:

– Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава. (Адрес на българското посолството в Република Австрия: Wien-1040, Schwindgasse 8, Botschaft der Republik Bulgarien). В едно писмо може да има повече от едно заявление, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Пощенското клеймо трябва да е с дата до 29.09.2015 г.  Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо.

– Заявление за гласуване може да се попълни бързо и удобно и електронно през интернет страницата на Централна избирателна комисия.

При добра организация все още има шанс да бъде разкрита избирателна секция в Залцбург (само две подадени заявления до сега) или Мьодлинг ( едно заявление).

Окончателно избирателните секции ще се открият, след като се получи съгласие от приемащата държава. На 3 октомври ЦИК ще определи окончателно държавите, местата и броя на секциите, където ще се гласува извън България.

Всичко за организацията, подаването на заявления и участието в рефендума на 25 октомври може да научите ТУК.

 

elektronno glasuwaneБлогът на българите в Австрия Меланж Булгарен подкрепя идеята за електронно гласуване. Убедени сме, че то ще улесни вота на всички българи зад граница и ще им предостави достъпен начин да упражнят своите граждански права.

 

 

 

_________________

Още по темата:

Инсбрук събра необходимия брой заявления за откриване на избирателна секция

Какво трябва да знаем за участието в реферндума на 25 октомври

Колко избирателни секции ще има в Австрия?

Огнян Минчев: Електронното гласуване ще върне българаската диаспора към обществения живот и ще подобри качеството му

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации