12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийският канцлер и унгарският премиер не постигнаха сближаване на позициите си

Австрийският канцлер и унгарският премиер не постигнаха сближаване на позициите си

-- Реклама --
Виктор Орбан и Веренер файман след срещата във Виена снимка andy wenzel, Der standard
Виктор Орбан и Веренер файман след срещата във Виена
снимка andy wenzel, Der standard

Австрийският канцлер Вернер Файман и унгарският премиер Виктор Орбан се срещнаха днес във Виена, за да обсъдят позицията на страните си и бъдещите действия във връзка с бежанската криза, която изостри отношенията между двете съседни държави.

След продължилия около час и половина разговор двамата дадоха поотделно пресконференция за медиите. Орбан се срещна и с австрийския вицеканцлер Рейнолд Митерленер. В последния момент той отказа планирата за следобяд среща с лидера на Партията на свободата Хайнц Кристиян Щрахе, съобразявайки се с молбата на неговите коалиционни партньори.

Отношенията между Файман и Орбан са изключително напрегнати в последните седмици. По време на срещата на върха тази сряда в Брюксел между двамата е имало разгорещена дискусия по основните теми – защита на границите, въвеждането на квоти, отношение към бежанците. Няколко седмици преди това в интервю за немското списание „Шпигел“ австрийският канцлер каза, че натоварването на бежанците на влакове и изпращането им към границата му напомня за „най-тъмните времена от европейската история“. Орбан се засегна от сравнението и каза, че това са „чисти лъжи“. Днес обаче той заяви, че е по-важно да се концентрират върху проблемите и тяхното решаване.

Вернер Файман определи двустранните връзки като „korrekt“, но не пропусна да отбележи, че между двете страни има много напрежение. Според него на срещата не е постигнато конкретно сближаване на позициите.

Според Виктор Орбан след разговорите връзките между Унгария и Австрия са се подобрили „в сравнение с положението от 8.00 часа тази сутрин“. Той припомни, че очаква от Виена „ясен отговор“ по предложените от него две алтернативи: да се отвори коридор през страната му, през който да преминават бежанците или да затвори изцяло границите. Заради Дъблинското споразумение, засега Австрия е отхвърля идеята за създаване на коридор, затова и Орбан очаква подкрепа при опазване на границите на шенгенското пространство.

На срещата не е постигнато и сближаване на позициите по друга противоречива тема – разпределението на бежанците в държавите на ЕС на квотен принцип. Идеята се подкрепя от Австрия, но Унгария е категорично против. „Това е като да разпределяме вода в скачени съдове – не решава проблема“, категоричен е Орбан.

Очевидно тонът на разговора с австрийския вицеканцлер е бил по-умерен. „Не одобрявам методите на унгарската политика спрямо бежанците, но в някои отношения Виктор Орбан има право“, е казал Рейнолд Митерленер, цитиран от „Ди Пресе“. Той смята, че поставяйки ограда на сръбската граница, Унгария защитава шенгенското пространство и това трябва да се оценява.

Орбан определи сегашния поток от мигранти като „ново преселение“ и смята, че до края на годината ще пристигнат още 280 000 човека. Той иска ясна позиция от ЕС по отношение поведението на Унгария: да препраща бежанците напред към вътрешните държави или да ги спира на границата.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации