5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияОтличие „Златен век” за прелат Баковски, игумен на манастира Клостернойбург

Отличие „Златен век” за прелат Баковски, игумен на манастира Клостернойбург

-- Реклама --
Прелат Херман Баковски
Прелат Бернхард Херман Баковски

Прелат Бернхард Херман Баковски, пръв игумен на международната конфедерация на Ордена на Блажени Августин, Генерален игумен на Австрийската конфедерация на Ордена на Блажений Августин, 66-и игумен на Августинския мъжки манастир Клостернойбург, бе награден с медал „Златен век” на Министерство на културата. Престижното отличие бе връчено на висшия духовник от посланика на РБългария във Виена Н.Пр. Елена Шекерлетова на тържествена церемония в резиденцията на посолството. Специални гости на събитието бяха дипломати, духовни лица от българската и австрийската църква, представители на политическия и бизнес елит на федерална провинция Долна Австрия, в която се намира манастира, интелектуалци и журналисти.

„С този орден искаме да изразим нашата голяма благодарност към прелат Баковски, който в качеството си на пръв игумен на един от най-големите и стари манастири в Австрия, ни оказа безценна подкрепа и съдействие при тържественото отбелязване на 135-та годишнина от установяването на българо-австрийските дипломатически отношения с концерт на хоровия ансамбъл „Проф. В. Арнаудов“ в църквата на манастира и приема за официалните гости /7 юни 2014/”, отбеляза Н.Пр.Елена Шекерлетова. Тя връчи отличието и почетната грамота от името на министъра на културата Вежди Рашидов. В обръщението си към прелат Баковски посланик Шекерлетова подчерта още веднъж убедеността си, че установените приятелски отношения ще продължат и занапред своето позитивно развитие.

Н.Пр.Елена Шекерлетова връчва отличието на Министертство на културата на прелат Баковски
Н.Пр.Елена Шекерлетова връчва отличието на Министертство на културата на прелат Баковски

От своя страна игуменът на манастира в Клостернойбург благодари за оказаната му висока чест. „Слънцето изгрява от изток, откъдето идвате и вие”, направи поетично сравнение прелат Буковски, посочвайки важността на културното и духовно единение на народите. 72-годишният висш духовник подчерта, че винаги ще работи за поддържането на дух на разбирателство и приятелство между българи и австрийци.

P1150049 (600 x 450)

За музикалното оформление на тържеството се погрижиха пианистката Мария Принц, Петер Шмидъл (кларинет) и Андреас Визер (басетхорн).

 

P1150063 (600 x 450)Визитка:

Прелат Бернхард Херман Баковски е роден през 1943 г. във Виена. През 1961 г. той е приет заедно със своя брат Фердинанд в манастира Клостернойбург и получава монашеското име Бернхард.

През 1967 г. е избран за свещеник, в периода 1967 – 1980 е Капелан в Корнойбург, и 1980 – 1982 е в Енорията във Флорисдорф.

През 1983 г. се завръща в Манастира като наставник на послушниците. През 1987 г. е избран за Архиепископ на Духовния съвет.

В началото на 1995 г., след смъртта на  манастиркия декан Михаел Шмит, Бернхард Баковски е избран от своите братя за Декан на Манастира, а след оставката на дългогодишния игумен Гебхард Кобергер на 14 декември 1995 г. е избран за 66-я игумен на Манастира.

На 18 октомври 2002 г.  Баковски е избран за върховен Абат на Австрийската Конгрегация на Каноните.

От 19 октомври 2010 г.  е генерален игумен на международната Конфедерация на Ордена на Блажений Августин.

Благодарение на направените под неговото ръководство реформи, беше възможно манастирът да поеме голяма част от разходите за основния ремонт, който беше завършен през 2014 г.

Манастирът е оказал голяма подкрепа на българското посолството при тържественото отбелязване на 135-та годишнина от установяването на българо-австрийските дипломатически отношения с концерт на хоровия ансамбъл „Проф. В. Арнаудов“ в църквата на манастира и приема за официалните гости /7 юни 2014/, както и за проекта за разменно  гостуване на НАМ и манастира  – 2016 г. с изложба на българско средновековно изкуство в Клостернойбург.

снимки Меланж Булгарен 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации