Бежанци: Унгария затвори границата си със Сърбия

15. септември 2015 | By | Reply More

Преминаването на унгарска територия нелегално ще се счита за престъпление

Унгарската граница снимка APA/EPA/BALAZS MOHAI

Унгарската граница
снимка APA/EPA/BALAZS MOHAI

Вчера унгарската полиция затвори основната точка за пресичане на границата, през който бежанците влизаха в страната от Сърбия. Около 20 полицаи закриха 40-метровата пролука в 175-километровото заграждение покрай железопътната линия по границата, докато други служители на реда блокираха жп линията. Растяща група от няколко десетки мигранти, много от които деца, останаха блокирана от сръбската страна на границата.

Днес влизат в сила силно критикуваните мерки на Орбан, които включват обявяване на извънредно положение в мирно време без оглед на острата реакция, която се очаква да предизвика това решение от страна на ЕС.

Втората мярка са промени в наказателния кодекс на Унгария, които ще позволят на граничните власти да връщат имигрантите в Сърбия, ако те нямат шенгенска виза. Дори имигрантите да поискат да подадат молба за предоставяне на бежански статут на границата, те отново ще бъдат връщани в Сърбия с претекста, че би следвало вече да са поискали убежище от Белград.

Ако все пак бежанците влязат на унгарска територия нелегално, действието им ще бъде криминализирано. Прескачането и нанасянето на щети върху оградата по унгарско-сръбската граница, ще бъде повод за повдигане на обвинения срещу извършителите като се предвижда наказание до три години затвор.

От този момент бежанците ще имат криминално досие, заради което ще им бъде отказван достъп до шенгенското пространство за период от 10 години.

Повече от 190 000 имигранти са преминали в Унгария от Сърбия до момента тази година, като броят нарастна значително в дните преди въвеждането в сила на новото законодателство. Само в понеделник (14 септември) около 20 000 човека са пристигнали в Австрия от Унгария. Големият поток бежанци предизвика затваряне на граничния пункт Никелсдорф. Рано тази сутрин магистрала А4 е била отворена в посока Унгария, но от другата страна пътят остава блокиран.  Австрия изпрати войска да охранява границата и да помага за овладяване на положението около лагера Хайлигенкройц. Днес канцлерът Веренер Файман и вътрешният министър Йохана Микъл-Лайтнер ще се срещнат с Ангела Меркер, за да обсъдят по-нататъшните мерки за справяне със ситуацията. Още вчера се заговори за въвеждане на граничен контрол по примера на Германия, но окончателното решение ще бъде взето след срещата в Берлин днес.

В същото време задръстванията на границата с Германия продължават и засега не е ясно колко време ще останат в сила въведените мерки. Възможно е ситуацията да остане такава в следващите няколко месеца. На магистрала А8 при граничния пункт Зубен в посока Германия се е образувала 14-километрова колона автомобили. Няма данни за задръствания по другите гранични пунктове.

След блокирането на границата със Сърбия от унгарска страна положението там е спокойно. Сръбският министър Александър Вулин обяви, че страната му няма да приема никакви бежанци от Унгария. Вчера през тази граница са преминали рекорден брой хора – 9 000.

Please follow and like us:

Category: Aвстрия

Leave a Reply